Attentatsmän dödade över 40 människor i Kabul

En skadad får vård på sjukhus. Bild: Lehtikuva-AFP/Wakil Kohsar

Afghanska statsanställda ägnar juldagen åt att bära ut kroppar från den regeringsbyggnad där beväpnade män genomfört en massaker. Minst 43 människor dödades i dådet – ett av de dödligaste i år.

Det var mitt på måndagseftermiddagen lokal tid som en självmordsbombare i bil utlöste sin sprängladdning vid en regeringsanläggning i centrala Kabul. Skräckslagna människor bevittnade sedan hur män med automatvapen stormade huset. Flera personer hoppade ut genom fönstren för att fly attacken.

Men hundratals blev fast inne på anläggningen under flera timmar medan eldstriden rasade mellan gärningsmännen och säkerhetsstyrkor. Sedan de tre angriparna dödats kunde 350 anställda fritas, enligt inrikesdepartementets talesperson Najib Danish.

Pekar mot talibanerna

De flesta som dödades i attacken var civila.

Hittills har 43 kroppar burits ut och transporterats bort från platsen, och tio skadade förts iväg med ambulans, enligt myndigheterna. Det gör attacken till den blodigaste i den afghanska huvudstaden sedan en självmordsattack mot ett möte mellan religiösa ledare i november, då minst 55 människor dödades.

Ingen grupp har ännu sagt sig ligga bakom julaftonens dåd. Men president Ashraf Ghani tycks utgå från att talibanerna bär ansvaret i en kommentar där han anklagar gärningsmännen för att ge sig på civila mål för att dölja att de "besegras på slagfältet".

Svåra strider

Faktum är dock att regeringen är hårt pressad av talibanernas framfart. Upprorsrörelsen har tagit kontroll över flera nya områden under året och dödat ett ökande antal regeringssoldater. Striderna håller den sedan länge hårt prövade civilbefolkningen i ett skruvstäd.

Attacken kommer efter intensiva dagar i landets inrikespolitik. Frågan är om regeringsstyrkorna kommer ha förmåga att försvara landets bräckliga styre om det visar sig stämma att USA planerar ett större trupptillbakadragande. Samtidigt har Kabul i ett försök att visa handlingskraft nyligen lyft in två nya personer i regeringen som har ett rykte om sig att vara hårdföra i kampen mot talibanerna.

Artikeln uppdaterad 25.12 klockan 9.45: högre dödssiffra.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning