Attentat på hotell i Kabul – minst 50 döda

Säkerhetsstyrkor vid platsen för självmordsdådet i Afghanistans huvudstad Kabul. Bild: TT-AP/Massoud Hossaini

Minst 50 människor har dödats i ett självmordsattentat i en festlokal inne på ett hotell i Afghanistans huvudstad Kabul. Enligt vittnen till händelsen fanns fler än 1 000 människor i lokalen när attacken inträffade.

Självmordsbombaren utlöste sin sprängladdning inuti festlokalen strax efter klockan sex på tisdagskvällen, lokal tid, skriver det afghanska mediebolaget Tolo News med hänvisning till lokala myndigheter.

En talesperson för inrikesdepartementet uppger samtidigt att minst 70 skadades utöver dödsoffren, skriver Reuters.

– Det var många skadade. Jag såg minst tio skadade personer som anlände hit, säger ett ögonvittne på ett sjukhus i Kabul till Tolo News.

Tolo News skriver att minst 1 000 personer befann sig i lokalen när bomben utlöstes. Bilder som mediebolaget publicerat på Twitter visar hur skadade bärs in i ambulanser som skyndat till platsen efter attentatet.

De drabbade ska ha samlats med anledning av profeten Muhammeds födelsedag. Enligt al-Jazira pågick ett möte mellan religiösa ledare inne i lokalen. Ingen grupp har hittills sagt sig ligga bakom attentatet.

Uppgifterna om antalet döda går ännu isär. Flera medier skriver att minst 40 människor dödats. Men nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till tre olika myndighetskällor, rapporterar att över 50 personer har dödats.

Dådet är det dödligaste sedan september, då en idrottslokal i Kabul angreps av två självmordsbombare. Minst 26 människor dödades i det dådet.

Fakta

Dödliga attacker i Afghanistan

Afghanistan drabbas återkommande av dödliga terrorattentat.

Attackerna har ökat samtidigt som amerikanska och afghanska styrkor har trappat upp striderna mot IS.

Samtidigt har talibanerna trappat upp striderna mot regeringen och utfört en rad framgångsrika offensiver den senaste tiden.

Olika typer av attacker och självmordsdåd var de främsta orsakerna till civila dödsfall i kriget i Afghanistan under första halvåret 2018, enligt en FN-rapport. Totalt dödades 1 692 civila, den högsta siffran för perioden sedan 2009.

Källa: AFP

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning