Attendo i blåsväder i Sverige – fick 133 miljoner kronor i statsstöd och delar ut stor bonus till chefer

Attendo har fått över 130 miljoner i statligt stöd under coronapandemin. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Vårdjätten Attendo har fått 133 miljoner kronor, cirka 13 miljoner euro, i statliga coronastöd för att klara arbetet under pandemin. Samtidigt har toppchefer fått miljoner i bonus, enligt en granskning gjord av Aftonbladet.

Enligt tidningen fick det svenska vårdbolagets vd och koncernledning 4,8 miljoner kronor i bonus under 2020, en ökning med 98 procent jämfört med 2019. Det motsvarar ungefär 470 000 euro.

Det framgår också att medarbetare som inte ingår i koncernledningen har fått lägre genomsnittslön jämfört med året innan.

Det statliga stödet, där merparten kommer från svenska skattebetalare, har enligt bolaget behövts för att täcka ökade kostnader för skyddsutrustning, kohortvård samt lönekostnader till följd av sjukfrånvaro.

Enligt Attendo fattar styrelsen beslut om ersättning till ledningen utifrån kundnöjdhet, medarbetarnöjdhet och finansiellt resultat.

Ulf Lundahl, styrelseordförande i Attendo, berättar att företaget har fått stödet som ersättning för vissa kostnader under pandemin. Det handlar exempelvis om skyddsutrustning och skyddskläder.

Statligt stöd till skyddsutrustning

– Vi har tagit en väsentligt större del av kostnaderna själva, säger han till nyhetsbyrån TT.

Enligt honom är det aktieägarna som har fått stå för dessa extrakostnader. Bonusen består av flera delmål, och är ett matematiskt system, förklarar han.

– Resultatmålet uppnåddes inte, så det gav inte ersättning. Men två mål om nöjdhet, kunder och anställda uppnåddes, säger han.

Styrelsen diskuterade om bonusen skulle betalas ut, berättar han. Också det faktum att bolaget fått statligt stöd och att ledningen skulle ha rätt till bonus var uppe på i styrelsen, enligt Ulf Lundahl.

– Så gör vi alltid. Det är styrelsens viktigaste uppgift att utvärdera ledningen.

Men beslutet blev alltså att ledningen skulle ha rätt till sina bonus. Såvitt han minns var ingen emot, förklarar han, och han tycker att beslutet var korrekt.

– Inte minst de anställda var mer nöjda. Vi har halverat personalomsättningen. Så det blev utfall för nöjda kunder och nöjda anställda.

Hur tänker du om att det kan framstå som stötande med både statligt stöd och bonus samtidigt?

– Det är möjligt att det kan framstå så. Men det är aktieägarna som skickar in mest pengar. Det är aktieägarna som betalar mest av våra extra kostnader. Det är viktigt att vi håller vårt avtal då ledningen gjort ett bra jobb.

Attendo är ett svenskt börsnoterat vårdbolag. I Finland har bolaget drygt 400 vård- och serviceboenden runtom i landet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning