Åttan – aktuell uppvärmning av frispråkig Lilla teatern-musikal

Efter ett antal utländska farser och dito musikaler mutade de glada amatörerna på Fallåker teater, tack vare Rabbe Hjelts detektivarbete, in en viktig landvinning i och med Benedict Zilliacus och Erna Tauros Lilla teatern-musikal från 1964, Åttan, som sannolikt inte spelats sedan 1984.

MUSIKAL

Åttan

Manus: Benedict Zilliacus

Musik: Erna Tauro

Regi: Sixten Lundberg

Koreografi: Jari Saarelainen

Musikarrangemang: Mika Siekkinen

Scenografi och ljus: Rabbe Hjelt

Sånginstudering: Ami Aspelund

I rollerna: Cassandra Lindholm, Magnus Sandström, Kristo Salminen, Jan Karell, Annika Gustafsson, Heidi Nyman, Mimma Hemming, Clas Weckström, René Blomster, Wilhelm Nielsen

Fallåker teaters föreställning 7.1

När det begav sig var det inte helt okända figurer som Birgitta Ulfsson, Lasse Pöysti, Nisse Brandt, Gustav Wiklund och Gösta Bredefeldt som stod på scenen, medan den vokalt och sceniskt helt avgörande rollen som det härligt frifräsiga naturbarnet Anja kreerades av Pirkko Mannola.

Nu var det en Fallåkerdebutant, Cassandra Lindholm – känd från Raseborgssammanhang – som axlade Mannolas mantel och hon gjorde det med en energi och ett humör som var lika smittande som avväpnande. Hon stod för den överlägset starkaste sånginsatsen, snudd på proffsig, och hon var själva dynamon som hela föreställningen kretsade kring.

Den lilla människan mot storkapitalet

Den även i dag nog så aktuella tematiken handlar om den brokiga skaran invånare i den mysiga men fallfärdiga trävillan på Sjunde linjen åtta som ägaren, profittänkande försäkringsbolaget Turva, planerar jämna med marken för att bygga höghus. Den lilla människan mot storkapitalet, med andra ord, och så är karusellen i full gång.

Bendi Zilliacus manus är för sin tid anmärkningsvärt frispråkigt – rentav så frispråkigt att allt som gick igenom censuren för 54 år sedan inte gjorde det nu – och Sixten Lundbergs regi tar, några longörer i den rätt texttyngda andra akten till trots, väl vara på de många läckra möjligheterna till situationskomik och dramatisk tillspetsning.

Erna Tauros musik är sagolikt väl fungerande och smart designad – jag lovar; slutsången får ni inte ur öronen på ett bra tag – medan Mika Siekkinen, sin vana trogen, designat ett snärtigt klingande bakgrundsband och Jari Saarelainens fartfyllda koreografi väl tar till vara de till buds stående resurserna.

Bland de övriga rollerna, med ovanligt många debutanter i elden, kan kanske speciellt lyftas fram Magnus Sandströms komiskt välverserade diplomat Aalto samt Kristo Salminens kallhamrade advokat Werner, som faller pladask för Anja. Samt, självfallet, Fallåkerveteranen Heidi Nyman, som med festligt ryskbrytande fru Marosov serverar ytterligare en av sina mustiga karaktärstolkningar.

Annika Gustafsson och Kristo Salminen Bild: Stig Nyman

Cassandra Lindholm och Heidi Nyman Bild: Stig Nyman

Mats Liljeroos Musikkritiker

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46