Åtta öre för 70 000 euro

Klippning. Mynten från 1550-talet var inte utstansade utan klippta. Det här finns bara i tre kända exemplar.Bild: Arkiv

Nästan 70 000 euro blev det vinnande budet när Vasabördige Tommy Träsk bestämde sig för att köpa det extremt sällsynta myntet från Åbo slott 1557.

Tommy Träsk jobbar i finansbranschen och är bosatt i Dubai. Nyligen ropade han in ett Åbopräglat åttaöresmynt från 1557 på en myntauktion i Stockholm. Vinnande budet var nästan 70 000 euro, eller 550 000 kronor plus provision. Det gör myntet till det dyraste finskpräglade någonsin.

– Jag har samlat mynt sedan jag var liten Vasagrabb. Numera koncentrerar jag mig bara på Åbomynt, alltså mynt från 1400–1600-talet som präglats på Åbo slott. Just det här är präglat i Åbo år 1557. Då var ju Finland en del av Sverige, och Gustav Vasa var regent, säger han.

Myntet ingick en gång i tiderna i Kansallis-Osake-Pankkis samling av Åbomynt, som splittrades och såldes ut efter bankkrisen.

Träsk deltog i auktionen per telefon och fick myntet för 69 946 euro inklusive alla avgifter. Säljare var Nils J. Lindberg från Helsingfors.

Hård kamp

Kampen om extremt sällsynta mynt är alltid hård på auktionerna.

– Jag har för mig att ett par museer var med i budgivningen, men jag hade bestämt mig för att höja tills jag fick myntet. Vissa chanser får man bara en gång i livet, säger Tommy Träsk per telefon från Dubai.

– Men jag är inte färdig. Jag har 12 Åbomynt av de 30 olika som existerar. Just det här åttaöresmyntet finns i tre kända exemplar. De kategoriseras alla som "ovanliga eller extremt ovanliga" i samlarkretsar. De två andra finns på Kungliga myntkabinettet i Stockholm och på Riksbanken i Sverige.

KOP hade bästa samlingen

KOP hade den bästa samlingen av Åbomynt i världen innan den splittrades, säger Tommy Träsk. Vill man i dag se Åbomynt ska man söka upp Antellska samlingen på Naturhistoriska museet och Mauritz Hallbergs samling på Österbottens museum. Det är extremt sällan man ser Åbomynt på den öppna marknaden.

Träsk är hemma i Vasa, men jobbet i finansbranschen förde honom utomlands i början av 1990-talet. För tillfället bor han i Dubai, men han tillbringar en del av sommaren i Vasa varje år.

– Jag tror att mitt myntsamlande är mitt sätt att hålla kontakten till Finland, säger han.

– Om det här var en god investering? Ekonomiskt sett har jag ingen aning, det beror på hur samlandet av mynt utvecklas i framtiden. Men det är nu det här jag samlar på, och man är inte klar innan man har alla.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00