Åtta observatörer dog i krasch i Sinai

Egyptisk militär patrullerar i norra Sinai. Arkivbild. Bild: TT/AP

En helikopter med internationella observatörer ombord har kraschat i de södra delarna av Sinaihalvön i Egypten. Åtta personer – sex amerikanska, en fransk och en tjeckisk medborgare – har omkommit.

I Sinai finns Multinationella militär- och observatörsstyrkan (MFO), där deltagare från 13 länder övervakar fredsavtalet mellan Egypten och Israel.

Sedan den israeliska militären först anonymt börjat tala om händelsen bekräftade MFO i ett uttalande på sin webbplats att åtta av dess militärer omkommit i kraschen.

Det handlar om sex amerikanska, en fransk och en tjeckisk medborgare.

En nionde person, en amerikan, fanns ombord och har överlevt kraschen som inträffade i trakten av Sharm el-Sheikh. Den personen har förts till sjukhus.

Oroligt i norr

Efter kraschen erbjöd Israels militär omedelbar hjälp med att evakuera eventuella skadade, säger en israelisk militärtalesperson till den spanska nyhetsbyrån EFE. Men någon sådan insats gjordes aldrig.

MFO bildades i samband med fredsavtalet 1979, och har sitt säte i Rom.

Enligt organisationens webbplats finns 1 154 militärer inom MFO från USA och tolv andra länder. Deras uppgift är att övervaka en yta på drygt 10 000 kvadratkilometer.

Sinaihalvön, särskilt i norr, är oroligt. Egyptiska säkerhetsstyrkor försöker slå ner ett jihadistiska uppror, som trappats upp sedan president Mohammad Mursi, från Muslimska brödraskapet, avsattes 2013.

Ska utredas

Extremister i området som är kopplade till terrorgrupper har också utfört attacker riktade mot andra än egyptisk polis och militär, däribland civila mål.

Det är ännu inte fastslaget vad som orsakade torsdagens helikopterkrasch, men MFO skriver i ett uttalande att det ska utredas.

"För närvarande finns det ingen information som tyder på att kraschen var något annat än en olycka", står det.

Den tjeckiska militären skriver i ett uttalande att "orsaken till kraschen var ett tekniskt fel", utan att utveckla saken ytterligare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning