Åtta länder tar emot Lifeline-migranter

Räddningsfartyget Lifeline väntas lägga till i Malta i kväll.Bild: TT/AP/Hermine Poschmann

Åtta EU-länder ska ta emot migranterna ombord på räddningsfartyget Lifeline – som därmed fick lov att lägga till på Malta under onsdagen.

Lifeline räddade migranterna ur havet utanför Libyens kust tidigare i veckan, men fick inte lov att komma till Italien eller Malta. På tisdagen sade Malta att de skulle låta fartyget lägga till om och när fler EU-länder hjälper till att ta emot migranterna ombord som asylsökande.

Sedan dess har flera länder ställt upp – i nuläget är de åtta som kommer att dela på ansvaret: Italien, Malta, Frankrike, Portugal, Nederländerna, Irland, Belgien och Luxemburg.

Maltas premiärminister Joseph Muscat kallar situationen "unik" och säger att det inte är ett exempel för hur dessa situationer bör hanteras.

Under onsdagskvällen stävade Lifeline till slut ändå in i hamnen i Maltas huvudstad Valleta.

Italiens nya regering beslutade häromveckan att stänga sina hamnar för räddningsfartyg, vilket ledde till konflikter såväl mellan som inom åtskilliga EU-länder. På fredagen ligger migrationen högst på dagordningen när EU-ledarna samlas till toppmöte.

Planen var tidigare att klubba igenom ett nytt asylsystem. Men de senaste veckorna har flera olika förslag diskuterats, bland annat om inrättande av asylläger eller "plattformar för landstigning" i eller utanför EU. Det drivs framför allt av Italien, som har tagit emot närmare 650 000 migranter sedan 2014.

Samtidigt är det intensiv trafik mellan Libyen och Italien, med många rapporter om räddningsinsatser. I söndags räddades över 1 000 migranter ur vattnen utanför den libyska kusten.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00