Åtta lag ska bli fyra

I ett ovisst VM känns Brasilien alltjämt som den främsta mästarkandidaten.Bild: LehtikuvaFabrice Coffrini

Åtta av 32 lag återstår. HBL bjuder på en rankning inför kvartsfinalerna.

1. Brasilien.

Inledde lite trögt men har så småningom trissat upp tempot. Ett insläppt mål på fyra matcher utgör en solid defensiv grund.

Neymar, som fått mycket ovett för sina filmningar, var riktigt bra mot Mexiko. Willian gjorde sin bästa match så här långt i turneringen. Philippe Coutinho har varit glödhet hela tiden. Däremot kanske dags för coach Tite att prova Roberto Firmino från start snart? Gabriel Jesus har inte övertygat.

Casemiros avstängning stör. Real Madrid-stjärnan är en av världens bästa defensiva mittfältare

2. Frankrike.

4-3 mot Argentina avspeglar inte riktigt händelserna på planen. Les Bleus var minst ett par klasser bättre och precis som för Brasilien pekar formkurvan i rätt riktning.

Tillsammans med Belgien VM:s bästa kontringslag. Variationsrik offensiv där Olivier Giroud tar emot bollar och ger utrymme åt de tekniskt briljanta Griezmann och Mbappé.

Kanté är grym. Men håller verkligen Matuidi och Pogba i de riktigt stora matcherna? Historien är lite tvetydig där.

3. Belgien.

Ställs mot Brasilien. Ingen drömlott precis men finns det ett lag som kan utmana Brasilien rent offensivt är det väl just Belgien.

Belgien snittar tre mål per match hittills, låt vara att två av motståndarna lystrar till namn som Panama och Tunisien.

Laget visade dessutom prov på oerhört hjärta då man vände 0-2 mot Japan.

Anfall och mittfält är världsklass rakt igenom. Försvaret är ett litet frågetecken. Håller Kompany verkligen?

4. Kroatien

Sett solida ut även om man hade marginalerna på sin sida i åttondelen mot Danmark. Luka Modric och Ivan Rakitic är VM:s bästa centrala mittfältsduo och har en förmåga att ange rytm och tempo i matchen.

Nivån har varierat inom matcherna men fyra raka segrar talar sitt tydliga språk. Kroatien har potential att gå hela vägen.

5. Uruguay.

Att laget kan försvara är en av fotbollsvärldens sämst bevarade hemligheter. Det och två grymma offensiva pjäser i Suarez och Cavani i kombination med Oscar Tabarez sluga taktiska öga gör den lilla nationen från Sydamerika till en oerhört obehaglig motståndare för vem som helst.

Orosmoment är Cavanis onda vad som med rätt stor sannolikhet omöjliggör spel. PSG-stjärnan skulle behövas om Uruguay ska rå på Frankrike.

6. Sverige

En av turneringens skrällar så här långt och blir inte alls överraskad om sagan fortsätter till semifinal. Spelar ett uppoffrande spel där alla vet sin uppgift. Struntar i bollinnehav men har en förmåga att skapa flera kvalitetschanser i match som match. Granqvist-Lindelöf-Nilsson har varit fenomenala i mittförsvaret. Om det ännu skulle lossna för slitvargen Marcus Berg vete tusan hur långt Sverige kan nå.

Får tillbaka Sebastian Larsson efter avstängning. Viktig kugge.

7. England.

En tung sten föll från örikets axlar då laget äntligen lyckades vinna en straffsparkstävling. Mentalt oerhört viktigt.

England är fräscht och ungdomligt och det känns som att detta lag har sina bästa år framför sig.

Fick åka till VM utan de massiva förväntningar ett engelskt landslag oftast brukar dras med. Det har passat England där Gareth Southgate, från att ha varit en chansning, snabbt vuxit ut till ett utropstecken på tränarposten. England är ett lag nu. Så har det inte alltid varit.

8. Ryssland.

Glöm Sverige. Att Ryssland spelar kvartsfinal är en sensation av bibliska mått.

Gruppen var lätt men mot Spanien visade laget hur långt man kan komma med ett cyniskt försvarsspel och ett par farliga pjäser på topp.

Något skönspel är inte att vänta heller mot Kroatien. Men hela Sotji kommer att sjuda.

Ryssland kan räkna med ett oerhört stöd och samtidigt gå ut och njuta. Laget har redan överträffat sig flera gånger. Ett tacksamt utgångsläge.

Vilket lag vinner VM?

Laddar ... Laddar ...

Så fortsätter VM

6 juli 17.00 Uruguay–Frankrike (Nizjnij Novgorod).

6 juli 21.00 Brasilien–Belgien (Kazan).

7 juli 17.00 Sverige–England (Samara).

7 juli 21.00 Ryssland–Kroatien (Sotji).

Semifinal:

10 juli 21.00 Uruguay/Frankrike–Brasilien/Belgien (S:t Petersburg).

11 juli 22.00 Sverige/England–Ryssland/Kroatien (Moskva).

Bronsmatch

14 juli 17.00 (S:t Petersburg).

Final

15 juli 18.00 (Moskva).

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33