Det högerextrema skottdådet utreds som terrorism i Tyskland

Nio människor har dödats i skottlossningar vid två vattenpipebarer i staden Hanau, öster om Frankfurt. Bild: TT-AP

En misstänkt högerextremist har skjutit ihjäl nio personer vid två vattenpipebarer i Tyskland. Mannen och hans mamma har också hittats döda. Dådet utreds som terrorbrott. – Rasism är giftigt, säger förbundskansler Angela Merkel.

Blommor framför en av de platser där flera personer sköts ihjäl i Hanau i Tyskland. Bild: Martin Meissner/TT-AP

Chocken har sänkt sig över den tyska staden Hanau, omkring tjugo kilometer öster om Frankfurt, efter onsdagskvällens blodiga attacker mot två kaféer där gästerna kunde röka vattenpipa. Sammanlagt dödades nio personer och flera andra skadades.

De första skotten avlossades vid 22-tiden i centrala Hanau. Tre personer ska ha dödats framför kaféet rapporterar lokala medier. Skytten flydde i bil och fortsatte dödandet vid en vattenpipebar i stadsdelen Kesselstadt. Det finns uppgifter om att två av offren var anställda på baren.

Misstänkt terrorism

Delstaten Hessens inrikesminister Peter Beuth beskriver skjutningen som ett misstänkt terrordåd och motivet som främlingsfientligt. Några av offren hade ursprung i Turkiet, enligt landets presidentkontor.

Skytten hann försvinna innan polisen kunde gripa in och en sju timmar jakt på den eller de skyldiga inleddes. Beväpnade poliser skickades snabbt ut i staden och polishelikoptrar sattes in i spaningen. Vittnesuppgifter om flyktbilen ledde polisen till en adress i Kesselstadt i utkanten av staden. I en lägenhet hittades två döda personer, den misstänkte skytten – en 43-årig tysk man – och hans 72-åriga mamma, enligt Beuth.

Polis spärrade av ett område kring ett vattenpipskafé i Hanau efter en skottlossning då flera personer dödades. Bild: Michael Probst/TT-AP

Utredningen har tagits över av federal åklagare, som uppger att det finns tecken på ett främlingsfientligt motiv. Enligt tyska medieuppgifter har mannen uttryckt högerextrema åsikter i ett skriftligt erkännande.

Ensam gärningsman

Dådet utreds som misstänkt terrorbrott. Inget tyder på att det har funnits fler gärningspersoner, enligt polisen.

Också Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att det finns flera saker som tyder på att det handlar om ett rasistiskt och högerextremistiskt motiverat dåd.

– Det finns mycket som i nuläget pekar mot att han drivits av hat mot människor av annat ursprung, religion eller utseende. Rasism är giftigt, hat är giftigt och det här giftet existerar i samhället och kan ges skulden för alldeles för många brott, säger Merkel.

Can-Luca Frisenna, vars pappa och bror driver en av de två barerna som attackerades, säger att han skyndade dit efter att ha fått höra talas om skottlossningen.

– Jag såg dem båda, de var skräckslagna och grät. Alla var chockade, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Bild: TT

– Jag kan inte förstå allt som har hänt. Mina kollegor, alla mina kollegor, de är som min familj. De kan inte förstå det heller.

Ali Mengücek som har bott i området i 40 år och var ute med sina barn och hörde skott strax efter att han kommit hem.

– Jag öppnade fönstret, folk sprang fram och tillbaka och skrek. Inom fem minuter var polisen på plats, säger han till Deutsche Welle.

Parlamentsledamoten Katja Leikert, som representerar Hanau i Förbundsdagen, tackar räddningspersonalen på Twitter. "Denna fruktansvärda natt i Hanau skickar jag mycket styrka och varma kondoleanser till alla anhöriga till offren. Förhoppningsvis kommer de skadade att återhämta sig snabbt. Det är ett skräckscenario för oss alla", skriver hon.

Fruktansvärd natt

Polisen undersöker en av brottsplatserna i tyska Hanau efter dådet. Bild: Michael Probst/TT-AP

Stadens borgmästare Claus Kaminsky beskriver en fruktansvärd natt men vädjar samtidigt till invånarna att inte spekulera och sprida obekräftade rykten.

– Det går inte att tänka sig en värre natt. Det här kommer naturligtvis att sysselsätta oss under lång tid och bli till ett sorgligt minne, säger han till tidningen Bild.

– Polisen måste få chansen att reda ut situationen och utreda. Till dess bör vi vänta och vara försiktiga, även om det kan vara svårt.

Oron och varningarna för en allt mer självsäker högerextrem rörelse har växt i styrka i Tyskland det senaste året. I oktober sköts två människor ihjäl i staden Halle i ett antisemitiskt dåd. Och i juni förra året mördades den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke i sitt hem. Han hade engagerat sig för människor på flykt och den misstänkte mördaren är nynazist.

Ambulanspersonal i Hanau i västra Tyskland där skjutningen tog plats. Staden har omkring 90 000 invånare. Bild: Yann Schreiber/Lehtikuva-AFP

Polis har spärrat av ett område kring ett vattenpipskafé i Hanau efter en skottlossning då flera personer uppges ha dödats. Bild: TT-Reuters

Artikeln har uppdaterats.

Flera högerextrema attacker har inträffat i Tyskland det senaste året. I oktober 2019 sköts två människor till döds i staden Halle i ett antisemitiskt dåd i landets östra delar. Flera skadades när skytten försökte ta sig in i en synagoga där många samlats för fastehögtiden jom kippur. Han lyckades inte ta sig in men sköt två andra personer till döds. Gärningsmannen greps efter skottväxling med polis.

I juni 2019 dödades den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke i sitt hem. Han hade engagerat sig för människor på flykt och den misstänkte mördaren är nynazist.

I fredags greps tolv medlemmar i en tysk högerextrem grupp som tros ha planerats storskaliga attacker mot moskéer.

Det turkisk-islamiska förbundet för religiösa frågor, Ditib, som finansierar runt 900 moskéer i Tyskland vill se ett ökat skydd för muslimer i landet.

Förra året fanns drygt 24 000 högerextremister i Tyskland och över hälften av dem. 12 700 räknas som potentiellt våldsamma, enligt en rapport från tyska underrättelsetjänsten BFV.

Källa: AFP

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning