Gärningsmannen fri trots att polisen gripit åtta efter nyårsattacken i Turkiet

Bild: Yasin Akgul

Åtta personer har gripits efter massakern på den turkiska nattklubben på nyårsnatten, men men gärningsmannen är fortfarande på fri fot. Terrorgruppen IS har tagit på sig skulden.

En intensiv polisjakt pågår efter gärningsmannen som dödade minst 39 och skadade ännu fler människor under en sanslös skottlossning på nattklubben Reina i Istanbul på nyårsnatten.

Det nya året hade bara hunnit bli en dryg timme gammalt när gärningsmannen gick in på den populära nattklubben och sköt vilt omkring sig. Efter en sju minuter lång skottlossning lämnade han sitt vapen på mordplatsen och lyckades smita därifrån efter att ha bytt kläder.

Senare skickade terrorgruppen IS ut ett meddelande via sociala medier där den säger sig ligga bakom dådet, uppger AFP. En av "kalifatets soldater" utförde attacken som ett svar på Turkiets militära intervention mot jihadister i det krigssargade Syrien, enligt meddelandet.

För bara några dagar sedan hade en grupp som stöder IS skickat ut ett meddelande där de uppmanade "ensamvargar" att utföra attacker mot "högtidsfiranden, sammankomster och klubbar", skriver turkiska Hürriyet.

Polisens antiterrorstyrkor grep under måndagen åtta personer som misstänks ha kopplingar till dådet, enligt den turkiska nyhetsbyrån Dogan. Den man som är misstänkt för att ha utfört attentatet mot nattklubben finns dock inte med bland dessa gripna.

Tillslag mot terror

Under den gångna veckan har också 147 misstänkta terrorister med kopplingar till IS gripits i tillslag runtom i Turkiet. Det meddelar inrikesministeriet, enligt Hürriyet. Ett tjugotal av dessa har anhållits.

Omkring 700 människor befann sig inne i den glamorösa nattklubben när gärningsmannen slog till och förvandlade nyårsfirandet till ett blodbad. Av de 39 människor som har dött i attacken är de flesta utländska medborgare. Alla offer utom ett har identifierats hittills. Runt 65 personer skadades i attacken.

Enligt obekräftade uppgifter i turkiska medier misstänks gärningsmannen ha kommit från Centralasien och kan ha kopplingar till den terrorcell som utförde dådet mot Istanbuls flygplats Atatürk i juni förra året.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning