Åtta döda i vansinneskörning på Manhattan – polisen misstänker terrordåd

Polisen undersöker ett kvaddat fordon vid scenen för det misstänkta terrordådet. Bild: Lehtikuva/AFP/Don Emmert

Åtta människor har dödats i ett misstänkt terrordåd i New York. Minst elva personer har allvarliga skador sedan ett fordon kört in i människor på södra Manhattan.

– Det är en mycket smärtsam dag i vår stad, säger borgmästare Bill de Blasio vid en pressträff.

Alla indikationer just nu pekar på att det var ett "fegt terrordåd", enligt borgmästaren.

De skadade har allvarliga men inte livshotande skador och har förts till sjukhus, enligt räddningstjänsten i New York.

Dådet ska betraktas som en terroristattack enligt myndigheterna. FBI hjälper New York-polisen i utredningen.

Sköts av polisen

Enligt polisen i New York körde ett fordon på många människor på en gång- och cykelväg på nedre Manhattan vid 15-tiden på eftermiddagen, lokal tid. Föraren körde i flera kvarter i en hyrd skåpbil längs cykelbanan innan han krockade med en skolbuss, säger New Yorks polismästare James O'Neill på pressträffen. Två vuxna och två barn ombord på bussen skadades i kollisionen. Mannen lämnade bilen med en luftpistol och ett paint ball-gevär. Han sköts sedan i buken av polisen.

Den misstänkte mannen är 29 år. Han ska ha ropat "Allahu akbar" (Gud är större) när han lämnade skåpbilen, rapporterar flera amerikanska medier. James O'Neill ville inte lämna några ytterligare uppgifter om hans identitet.

Gärningsmannen har förts till sjukhus. Han opereras akut men väntas överleva, enligt källor till CNN. Han uppges vara från Uzbekistan och kom till USA 2010.

Trump informerad

USA:s president Donald Trump har informerats om dådet och twittrar att det är ett terrordåd, och att gärningsmannen verkar ha varit en sjuk person. Han skriver också: "Vi får inte tillåta IS att komma tillbaka, eller ta sig in i, vårt land efter att ha besegrat dem i Mellanöstern och på andra platser. Nog!"

Ingen grupp har pekats ut av myndigheterna som ansvarig för dådet.

Även New Yorks guvernör Andrew Cuomo medverkade vid pressträffen. Han säger att ingenting just nu tyder på att andra än 29-åringen varit inblandad i dådet, och han har en uppmaning till stadens invånare:

– Var New York-bor. Lev ert liv som vanligt.

Han säger samtidigt att fler poliser än vanligt ska tjänstgöra i staden de närmaste dagarna.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03