"Att veta att oavgjort räcker kan göra ett lag passivt"

Markku Kanerva. Bild: Franck Fife/Lehtikuva

Finland måste besegra Wales för att vinna gruppen och flyttas upp i division A i Nations League. Men landslagstränaren tar det hela med ro.

– Att gå in i matchen med vetskapen om att 0-0 räcker kan göra dig aningen passiv. Du kanske spelar mer bakåt eller i sidled än du annars skulle göra, säger landslagstränaren Markku Kanerva på presskonferensen före match.

– Fast om du vänder på det så kanske ett lag som måste vinna blir för ivrigt att anfalla. Vi ska se till att vi håller balansen i spelet, säger Kanerva.

Finland saknar Tim Sparv, Joel Pohjanpalo och Fredrik Jensen i gruppfinalen.

- Kännbara avbräck för oss men vi har många spelare som kan hoppa in. Det visade killarna mot Frankrike, säger Kanerva.

Skyhöga insatser på onsdag kväll. En plats i division A är automatiskt värd över två miljoner euro och matcher mot några av Europas bästa nationer i nästa upplaga av Nations League innebär miljoner euro extra i Bollförbundets kassa.

- Alltid skoj att spela matcher med höga insatser, säger Arajuuri.

Wales har större stjärnor i sina led än Finland och på världsrankingen återfinns landet på 20:e plats mot 55 för Finland.

- Vi har samma styrkor i våra spelsystem där allt utgår från defensiven. Wales är ett världslag och en otroligt stimulerande utmaning, säger Arajuuri.

Storstjärnan Gareth Bale har visat allt bättre form sedan återkomsten till Skottland och Bale har förmågan att avgöra matcher på egen hand. I Helsingfors var han riktigt dålig men i gruppfinalen lär han spela på en annan nivå.

– Jo vi är medvetna om att hans formkurva pekar uppåt, säger Arajuuri.

Ställningen i gruppen:

Wales 5 4 1 0 4- 0 13

Finland 5 4 0 1 6- 2 12

Irland 5 0 2 3 1- 4 2

Bulgarien 5 0 1 4 2- 7 1

Finland måste vinna, med alla andra resultat vinner Wales gruppen och flyttas upp till A-divisionen i nästa upplaga av Nations League.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning