”Att träna sjuk är att elda för kråkorna”

Om man idrottar med feber riskerar man att få hjärtmuskelinflammation. Foto: Sebastian Backman/SPT Bild: SPT / Sebastian Backman

Har du feber, halsont eller muskelvärk i samband med förkylning? Då ska du absolut inte idrotta.

–  Han spelade med feber, precis som Matias Ojala, men orkade ändå prestera. Det gav laget tro.

Efter PS Kemis seger över SJK med 3–1 var tränaren Jari Åhman nöjd. Abdoully Mansallys och Ojalas insatser på gräset hjälpte Kemi till hemmasegern.

Samtidigt bevisade Åhman att det fortfarande finns idrottsprofiler som inte tar sjukdomssymtom på allvar. Stefan von Knorring är specialiserad på idrottsmedicin och förstår inte ett sådant tankesätt.

Vad tycker du om att vissa ser det som en prestigesak att alltid vara med?

– Det är helt förkastligt. Har man feber är man inte i skick för att idrotta och man riskerar hälsan, säger von Knorring.

von Knorring påpekar att det också är helt fel för lagidrottare att spela som sjuka, eftersom den beslutsfattande förmågan försämras och det påverkar laginsatsen.

Kan leda till hjärtmuskelinflammation

Om man tränar eller spelar som sjuk kan hjärtat påverkas av infektionen i kroppen. Det finns risker att hjärtat överbelastas och då kan det leda till konsekvenser.

Den svenska innebandyspelaren Johannes Larsson lärde sig en läxa den hårda vägen. För två år sedan valde han att spela en semifinalmatch trots att han hade feber. I en intervju med Dalarnas Tidningar sade han att han inte hade en tanke på att stå över matchen.

– I ett slutspel spelar många fast de är sjuka och man känner sig odödlig.

Men efter matchen kände sig Larsson yr och hade svårt att andas. Han diagnostiserades med hjärtmuskelinflammation och missade resten av slutspelet.

– Jag kommer aldrig att spela med feber igen, sade Larsson till DT efter diagnosen.

Om man har hjärtmuskelinflammation får man idrottsförbud i minst tre månader. von Knorring säger att hjärtmuskelinflammationer är sällsynta, men om man idrottar som sjuk ökar risken att få inflammationen.

– Sjukdomsförloppet blir förlängt och virus ökar kraftigare under ansträngning. Att träna sjuk är att elda för kråkorna. Man drar ingen nytta och träningen är bara till skada.

Helhetsbilden avgör

Stefan von Knorring har själv varit med om kniviga situationer i handbollslandslaget. I början av januari var Nico Rönnberg förkyld och fick klartecken att spela VM-kvalmatchen mot Slovakien.

Efter uppvärmningen undersökte von Knorring Rönnberg, som sade sig må bra. Rönnberg pangade in sex mål, men blev sjukare. Då fattade von Knorring direkt beslutet att Rönnberg inte fick spela i den efterföljande bortamatchen.

–  Jag tillåter inte att någon spelar med feber.

Var går gränsen?

– Om man har ont i halsen, feber, muskelvärk eller känner sig allmänt svag är det tecken på att man inte kan idrotta. Det förstår alla.

Om man har varit sjuk ska man inte heller återvända till idrottsplanerna direkt, påpekar von Knorring. Man ska ha minst en mellandag utan feber, gärna fler. De första dagarna av sjukdomsförloppet är de mest kritiska. Det är då sjukdomen är aktiv och man löper störst risk för att få problem.

Tacka nej till träningspasset eller matchen om …

– Du har feber

– Du har muskelvärk eller hög puls i samband med förkylning

–  Du har halsont

– Du är tröttare än vanligt

Det är okej att träna med …

–  Rinnande näsa och torr hosta utan andra symtom

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning