Att titta på i dag: Sista avsnittet av Succession

Vem vinner och vem försvinner? Kendall Roy spelar ett högt spel mot pappan Logan Roy i den tredje säsongen av Succession. Bild: Macall Polay/HBO Max

Succéserien går i mål under måndagen. Men vem slåss mot vem i slutstriden?

Det nionde och sista avsnittet av britten Jesse Armstrongs svarta komediserie Succession ligger ute på strömningssajten HBO Max nu. Under måndagen kommer många tittare alltså äntligen få veta vem som drar det längsta strået i det stora familjebråket inom medieimperiet Waystar Royco.

Under den tredje säsongen har tittarna bland annat fått se Kendall Roy (Jeremy Strong) svika sin far, patriarken Logan Roy (Brian Cox), genom att tillsammans med stans bästa advokat anklaga fadern i offentligheten för att ha varit medveten om övergrepp som begåtts på medieföretagets kryssningsbolag. Efter sådana svek går man inte obestraffad inom koncernen Waystar Royco. Logan Roy har tillsammans med Kendalls syskon Shiv (Sarah Snook), Roman (Kieran Culkin) och Connor (Alan Ruck) gjort allt de kan för att överleva krisen med dålig publicitet samt både politiska och ekonomiska påföljder.

Frågan inför det sista avsnittet är vem som kommer vända sig mot vem?

Mer drama kommer

Den tredje säsongen har liksom tidigare säsonger bjudit på svart humor och samhällssatir. Säsongens teman har varit politisk korrekthet, de superrikas vardag i lyx och hedonism, och hjärtskärande relationer inom en dysfunktionell familj där ingen verkar förmå ge någon annan kärlek.

Och dramatiken och dråpligheterna inom mediefamiljen kommer att fortsätta. HBO meddelade redan efter att två avsnitt av säsong tre hade släppts att de också kommer göra en fjärde säsong.

Det första avsnittet av den senaste säsongen hade premiär den 17 oktober och sågs globalt av 1,4 miljoner människor på olika plattformar. Serien slog därmed rekord genom att locka de högsta tittarsiffrorna under en premiärkväll för en originalserie efter att HBO bytt namn till HBO Max.

Förra veckan blev Dagens Nyheter–journalisten Saga Cavallin omtalad både i Finland och i Sverige när hon liknade Finlands statsminister Sanna Marin vid den – som Cavallin beskrev det i sin provokativa krönika – "outhärligt osäkra" Kendall Roy, som i Succession blivit känd som en karaktär som verkar vara beredd att göra nästan vad som helst för att bli omtyckt och respekterad.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning