Se på det som något positivt istället! Nu har du en uppsjö av alternativ att välja mellan och då kan du hitta det lån som passar dig och din situation bäst. Oavsett om du ska finansiera en bil, en renovation av huset eller en designerväska - här är allt du behöver tänka på inför ditt val av lån:

Behov vs önskemål

Det första du bör tänka på är vilket behov du faktiskt har av ett lån. Pengar kan behövas för olika aspekter i livet och hur mycket man behöver varierar från person till person. Sedan finns det den där skillnaden mellan behov och önskemål. Behöver du verkligen den där charterresan till Malta, eller den senaste smartphonen?

När du fastställt dina behov är det betydligt enklare att börja tänka på finansieringen. På så sätt vet du på ett ungefär hur pass mycket pengar du kommer att behöva för att täcka dina kommande utgifter. Detta steg kommer underlätta val av lån och långivare drastiskt.

Checka din kreditvärdighet

Nästa steg är att undersöka hur din kreditvärdighet ser ut. Kreditvärdigheten är ett mått på hur pass stabil du är rent ekonomiskt från en långivares ögon. Här finns det information om dig och de tidigare lån du ansökt om, huruvida du har några betalningsanmärkningar eller inte och hur din livssituation ser ut inom andra områden. Långivaren får reda på din kreditvärdighet när det genomförs en kreditupplysning på dig i samband med en låneansökan. Har du en hög kreditvärdighet är det större sannolikhet för att du får ett bra låneerbjudande och vice versa.

Din kreditvärdighet kan du se på Minuc. Beroende på hur den ser ut idag finns det sätt att påverka den på. Det vill säga att du kan förbättra din kreditvärdighet redan idag om den är låg, och därmed få bättre låneerbjudanden senare.

Jämför lån från olika långivare

Nu börjar jakten på det perfekta lånet! Eller åtminstone det lån som har schyssta villkor, en rimlig löptid och billig ränta. Det bästa sättet att hitta det bästa lånet på är genom att jämföra det utbud som finns i dagsläget. Det klassiska sättet är såklart att gå igenom alla långivare själv, men detta är oerhört tidskrävande och tråkigt. Det bästa sättet att jämföra lån på är helt enkelt att använda dig av en jämförelsetjänst, som suomi24.fi lainaa eller någon annan av dagens jämförelsesajter.

Då skickar du helt enkelt in en låneansökan på hemsidan där du utfyller information om dig samt belopp du vill låna. Härefter genomförs det en kreditupplysning på dig för att värdera din kreditvärdighet. Kreditupplysningen skickas till de långivare som jämförelsesajten samarbetar med och sedan får du erbjudanden baserat på detta. Då kan du i lugn och ro välja det lån som passar dig och din ekonomiska situation bäst!