"Att ställa in ett lopp är som att stänga tunnelbanan"

Fia:s medicinska chef vet vilka utmaningar som väntar. Bild: Christian Bruna/Lehtikuva

Professor Gérard Saillant är Fias medicinska chef och den som har sista ordet då det gäller coronaviruset.

- Det som kan hända i Österrike kan skilja sig helt och hållet från vad som väntar oss i Ungern, säger fransmannen i en intervju med L'Équipe.

- Varje land har egna regler och lagar och det kommer att ha ett inflytande på hur vi anländer och måste uppföra oss på banan. Finns ju också en skillnad om en bana ligger på landet som i Österrike eller i en stad.

Hungaroring ligger bara drygt 20 km från Budapest centrum.

- Vi kommer att göra allt för att minimera risken och vi arbetar tillsammans med Röda Korset och i synnerhet tillsammans med experter som kommer att testa alla i depån.

- Jag anser inte att vi måste ställa in ett lopp som vi gjorde i Australien om någon blir smittad. Allt har utvecklats så mycket sedan dess. I dag kan vi reagera mycket snabbare när det gäller tester, diagnoser och karantän för alla som varit i kontakt med någon som smittats. Att ställa in tävlingen skulle ju vara det samma som om att stänga en tunnelbana bara för att en passagerare testat positivt.

Skulle någon bli smittad finns reserver. Stallen har sina tredje förare på plats och på fabrikerna finns också ingenjörer och mekaniker som vet att de kan bli blixtinkallade.

Sista ordet går till F1-chefen Chase Carey.

- Loppen kommer att bli en plattform för F1 att tillsammans uppnå resultat mot de största problemen som hotar oss vår gren och hela världen.

- Därför kommer vi i Österrike stå gemensamt och högt och tydligt säga att rasism inte får existera. Vi kommer att hela helgen visa vårt fulla stöd för kampen mot orättvisor och själva öka våra egna ansträngningar att göra f1 mer inkluderande.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning