Att ha en lillebror är inte lätt

Bild: Flickr – Kishjar

Estland lär oss just nu vad en sund nationalism är.

Det finns födelsedagar då någon av gratulanterna har gått långt utöver det vanliga, inte sällan med ett idogt knåpat hantverk som gåva. Estlands bidrag till Finland 100 år är en sådan gåva.

Estland har i år arrangerat ​otaliga ​konserter, festivaler och andra evenemang med Finland som tema. Landets största privata medium Postimees har en Finlandssajt med artiklar om Finland hela året.

Vid vår "riktiga dag" den 6 december kommer den estniska regeringsbyggnaden, Stenbockska huset samt Vanemuineteatern i Tallinn att stå blåvitt belysta. I Dorpat kommer klockorna i stadens rådhus från 1700-talet att spela Sibelius Finlandia.

Vi tackar. Inte skulle ni ha behövt. Vi är ju inte ens släkt, utan bara goda grannar sedan många år tillbaka.

I Finland klappade våra hjärtan naturligtvis med de baltiska länderna när de växte fram som folk, nationer och självständiga ​länder. Men det officiella Finland var harhjärtat och sneglar fortfarande först på vårt eget bästa och på vad "andra ska säga" (det vill säga Ryssland).

I många år var Finland visserligen ​Sovjet-​Estlands andningshål till väst. I Estland kunde man se finländsk tv och finländska byggarbetare och turister ​gick av båten i Tallinn. Med åren har vi lärt oss att bete oss på krog i Tallinn; å andra sidan betjänas vi inte längre där på vårt lilla ugriska, regionala herrespråk, utan kommunicerar i det språkliga ingenmanslandet engelska.

I Finland skulle vi nog aldrig hylla till exempel Sveriges nationsjubileum eller en ny monarks tillträde genom att belysa saker här i blågult. Det finns ju de som ​då ​rentav skulle börja blogga om fosterlandsförräderi och hukeri inför den gamla kolonialmakten om vi gjorde så.

Men inte så i Estland. Lillebror har någonting att säga här. Det är att man som nation kan glädjas tillsammans med andra nationer i världen. ​Och det är en sund nationalism.

Jan-Erik Andelin Reporter, jobbar i HBL:s Nordenteam

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning