Att fånga sitt liv

After Sauna. Fotografi av Vanessa Forstén. Bild: Vanessa Forstén

Tjugosexåriga Vanessa Forstén fotograferar en ung kvinnas väg ut i världen – sin egen.

Vanessa Forstén använder fotografering som ett sätt att föra dagbok.

– Ända sedan jag var liten har jag haft ett behov av att dokumentera min vardag för att fånga minnen och bearbeta tankar och åsikter, säger hon.

En bild av utblommad duntrav kom till när strax innan hon skulle åka till England för att påbörja sin fotoutbildning i Rochester.

– Jag kände mig jättevissen inför att lämna min barndom, min familj och min pojkvän.

Ett träd med formidabelt grenverk är fotograferat i London.

– Det var en magisk stund. Jag satt i en park och allt kändes hysteriskt. När jag tittade upp kunde jag se hysterin mitt huvud ovanför mig, i trädet grenar.

Känslostormarna är ändå inte helt uppenbara för betraktaren. Vanessa Forstén har fått kritik för att hon gör för vackra bilder.

– I den manliga konstvärlden är det farligt om det blir för gulligt. Jag har en viss estetik och tänker inte be om ursäkt. I musik uppskattas skönhet, varför måste uttrycket vara hårt inom konsten? Jag har dessutom rätt starka negativa känslor inför vissa bilder.

Till och med en ljuvlig sensommarbild av konstnären på klippor i Ekenäs skärgård uttrycker ensamhet och en melankolisk känsla av att något tar slut.

Vanessa Forstén ger nu ut fotoboken Always invisible, never out of sight. På galleriet Creat Space visas 18 av bokens bilder. Titeln talar om att vara ung och osäker och inte våga sticka ut.

– Modet att sticka ut kommer med åldern, men det är en daglig kamp. Nu skulle jag vilja göra en starkt feministisk serie självporträtt.

Förutom fotokonst arbetar Forstén också med frilansuppdrag, ofta porträtt.

– Jag satsar på det här yrket för den otroliga känsla som uppstår när allt går rätt. Jag har inte känt mig lika stolt över något annat jag gjort. Det är tillfredsställande.

Vanessa Forsténs utställning visas på Creat Space, Albertsgatan 12, till den 5 juni. Hennes fotografier visas också på galleri Ava, Norra Järnvägsgatan 17, till den 29 maj.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning