"Att få förmultna i fred börjar vara sällsynt" – Helsingforsbiennalen tar ny sats på Skanslandet i sommar

Pirkko Siitari och Taru Tappola är huvudkuratorer för biennalen. Bild: Cata Portin

Helsingforsbiennalen öppnar i juni, ett år senare än tänkt men i en period då vårt behov av konst och kultur är uppdämt.

I ett års tid har passagerarpaviljongen vid Lybeckskajen stått klar, i väntan på hugade konstälskare på väg mot Skanslandet. Nu pågår äntligen de rent konkreta förberedelserna för biennalen. Byggandet av konstverken på Skanslandet har inletts, i tät dialog med konstnärerna.

– Jag kan lova ett antal överraskningar och nya perspektiv på konst. Själv väntar jag mest på att få uppleva hur konstverken går i dialog med den unika naturen på Skanslandet, säger Maija Tanninen-Mattila, chef för konstmuseet Ham.

Ham är, tillsammans med Helsingfors stad, huvudarrangör för biennalen. Kuratorer är Pirkko Siitari och Taru Tappola. Rubriken för biennalen är Samma hav.

– Samma hav är ett sätt att exemplifiera att jordens befolkning lever vid samma hav även om det förändras beroende på var vi befinner oss. Tack vare havet är vi alla beroende av varandra, säger kuratorerna.

Skanslandets skärgårdsmiljö erbjuder utmaningar och möjligheter för Helsingforsbiennalens konstnärer. Bild: Matti Pyykkö

Skanslandet ligger intill Sveaborg och tillhörde länge Försvarsmakten. Ön öppnades för allmänheten först 2016. På ön finns en tjärn, flera spektakulära byggnader och en natur som erbjuder hisnande möjligheter för de deltagande konstnärerna. En av dem är Teemu Lehmusruusu. Han har i sin konst gjort osynliga ekosystem till sin specialitet och presenterar på biennalen en ljudinstallation med hjälp av bland annat den nedbrytning som pågår i förmultnande träd. Nedbrytningsprocessen förvandlas till orgelmusik. Konstverket heter House of polypores.

– Att få förmultna i fred börjar vara sällsynt i våra dagar, konstaterar Lehmusruusu.

Det ekologiska perspektivet kommer fram också i systrarna Margaret och Christine Wertheims konstverk Crochet Coral Reef. Konstverket är en jättelik virkad installation som påminner om ett korallrev och som uppmärksammar oss på det miljöhot världens korallrev står inför. Systrarna Wertheim, som arbetar i Los Angeles, har under årens lopp engagerat tusentals virkande entusiaster världen över, så också i Helsingfors.

Helsingforsbiennalen arrangerar flera evenemang i anslutning till själva biennalen. Performanser samt samtalen under rubriken Helsinki Talks hör till dem.

Helsingforsbiennalen arrangeras på Skanslandet samt på konstmuseet Ham och på Ode.

Alla de konstnärer som var inbokade för ett år sedan plus ytterligare en konstnärsgrupp deltar i biennalen. Sammanlagt handlar det om fyrtio konstnärer från 17 länder.

Förberedelserna för en coronasäker biennal är i full gång. Eventuellt öppnas biennalen stegvis, beroende på hur smittspridningen ser ut. För dem som inte kan besöka Skanslandet arrangeras en digital biennal.

Helsingforsbiennalen pågår 12.6–26.9.2021. Inträdet till biennalen är gratis. Färjorna till biennalen avgår från Lybeckskajen bredvid Gamla saluhallen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning