Att få åka till Sverige var en lycka

Tacksam. Gustav Tallqvist har enbart positiva minnen från sin tid som krigsbarn i Sverige. Bild: Jannika Lindén

Gustav Tallqvist i Gumbostrand i Sibbo har bara positiva minnen från sin tid som krigsbarn i Sverige. Han togs väl emot av sina svenska fosterföräldrar och känner djup tacksamhet för hur svenskarna agerade då Finland behövde hjälp.

– Jag tycker det är mycket viktigt att lyfta fram hur svenskarna ställde upp och tog emot oss. Jag minns att jag kände det som otacksamhet, då man på 1970-talet började tala om hur illa det varit för barnen att skiljas från sina familjer, säger Gustav Tallqvist.

När fortsättningskriget bröt ut bodde familjen Tallqvist i Helsingfors. Somrarna tillbringade de i Gumbostrand.

– Mina minnen från kriget är härifrån Gumbostrand. Jag kommer ihåg att man hörde kanonmullret från Karelska näset som ett avlägset åskväder. Det pågick natt och dag, säger han.

Då hade han nyss fått veta att han och hans två bröder skulle få åka till Sverige undan kriget.

– Både mina vänner och deras vuxna syskon sa att de var avundsjuka på mig som fick åka till Sverige. Själv var jag också mycket glad åt att få fara.

PROFIL

Gustav Tallqvist

Född 1933.

Bor i Gumbostrand i Sibbo.

Kom till sin svenska familj i Hägersten utanför Stockholm första gången för sommaren 1943. Andra resan var juni–december 1944.

Blev student 1950.

Generösa fosterföräldrar

Gustav Tallqvist reste till Sverige som tioåring och tillbringade sommaren 1943 där. Han placerades i en stor familj som bodde i Hägersten utanför Stockholm. Följande resa till fosterfamiljen blev följande sommar.

– Jag fick njuta av segling med familjen jag bodde hos. Det har lämnat efter sig ett otroligt positivt minne.

Gustav Tallqvist hade inga problem med att klara sig i skolan i Sverige. Men han hade inte läst tyska i Norsen där han gått, vilket hans nya klasskamrater gjort.

– Ett tecken på familjens vänlighet var att de betalade för privatlektioner i tyska för mig.

Långt in i vuxen ålder höll han kontakt med sin svenska fostermor och hon besökte också Helsingfors senare.

Rädsla för ryssen

Det var av rädsla för att ryssarna skulle komma som finländska föräldrar valde att skicka bort sina barn under kriget. Att analysera skeendet i efterhand är ingen idé – det var andra tider då.

– Man föreställde sig att ryssen när som helst kommer och tar över hela landet. Våra föräldrar kanske var beredda på att ta sitt pick och pack och fly. Om det blivit så hade det varit lättare att fly utan barn.

Kriget har satt sina spår, både i Finlands förhållande till Sverige och till Ryssland.

– Vi har 1 200 kilometer gemensam gräns med Ryssland och det är inte särskilt långt till S:t Petersburg, landets gamla huvudstad. Finland har enorma ekonomiska intressen i Ryssland. Det gäller därför att bemöda sig om vänskapliga relationerna till Ryssland, tycker Tallqvist.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning