"Att dricka sig skitfull är inte längre coolt"

Sedan början av året har försäljningen av alkoholfria produkter stigit med sex procent, rapporterar Alko. Trenden är tydlig – alkoholfritt är på väg upp, speciellt bland unga. – Inte ens i barerna dricker folk lika mycket som förr. Dessutom dricker de vatten mellan varven, säger Olli Valkola, 25.

Det är trendigt att vara hälsosam. Vi värnar om naturen, tänker på vad vi äter och vi motionerar allt mer. Det här speglar sig också i våra val av drycker – allt fler väljer alkoholfritt för att främja den egna hälsan. I maj i år var literförsäljningen av alkoholfria drycker hos Alko nästan 20 procent högre än i maj i fjol.

Vi tar tempen på den alkoholfria trenden med ett varv ute i Helsingforskvällen. Det är lördag kväll och efter en kall vecka har värmen äntligen hittat tillbaka till Helsingfors. Fastän en festival bredvid har lockat många besökare är det rätt livligt i parkerna. På väg till Alpparken hör vi det dova basljudet av en technolåt som spelas i bakgrunden. Vi följer ljudet och det leder oss rakt in i en utomhusfest vid Borgbackens klippor. Människor sitter och småpratar och skrattar i solskenet. Bakom ett strykbräde med ett hemgjort dj-set ovanpå står Olli Valkola, 25.

– Jag tycker inte om att bli full, men jag tycker om att dricka öl, säger Valkola och tar en klunk. Därför väljer jag ettans öl i stället för treans.

Valkola berättar att hans dryckesval till stor del bestäms av att han måste följa en glutenfri diet. För tillfället finns det en hel del glutenfria öl som har lägre alkoholhalt, men Valkola önskar att det också fanns helt alkoholfria versioner. Det här är något som för tillfället inte finns att köpa.

– Jag har letat efter glutenfria och alkoholfria öl i Helsingfors, men jag har inte hittat. Jag har också frågat hos Alko och önskat att de skulle ta in sådan öl men något resultat har jag inte ännu sett.

Valkola säger att han lagt märkte till att kompiskretsen annars också minskat på sitt alkoholbruk. I parkerna ser man enligt honom allt oftare människor som dricker ettans öl.

– Inte heller i barerna dricker folk lika mycket som förr. Dessutom dricker de vatten mellan varven!

Vanessa och Sami dricker vitt vin kvällen till ära. “Jag dricker alkohol ungefär en gång i månaden”, säger Vanessa. Bild: Cata Portin

Vanessa, 28, och Sami, 27, sitter i solen bredvid dj:n med varsitt vinglas i handen. Bakom dem tornar Borgbackens pariserhjul upp sig. Vanessa berättar hon bara brukar dricka alkohol vid speciella tillfällen. Den här kvällen är ett undantag, då både hon och Sami dricker vitt vin.

– Jag dricker väldigt lite överlag, säger Vanessa. Alkohol är inte riktigt min grej, jag har märkt att min kropp säger emot.

Alkohol är inte bara skadligt för hjärnan och levern, utan innehåller också ohälsosamma kalorier. I alkoholhaltiga drycker innehåller alkoholen i sig mycket mera kalorier än sockret i drycken. Det här är något som många inte har förstått.

Sami brukar sällan köra på alkoholfritt om han är ute med kompisar på en fredag eller lördag kväll. Han föredrar alkoholhaltiga drycker framför läsk.

– Det är bara en viss smakupplevelse.

Alkoholfritt vin har Sami inte smakat på. Han tycker att det förstör den ursprungliga idén om att fermentera druvor och skapa en mångdimensionell dryck.

– Det är dumt att försöka imitera det, säger Sami. Han blir genast ivrig när Vanessa nämner att det finns andra alkoholfria drycker, såsom alkoholfria cocktails.

– Ja! Mocktails! Sådant väljer man ju nog ibland, säger han.

Diskussionen om alkoholvanor har tagits upp vid middagsbordet hos Vanessas föräldrar. De har berättat för henne att man drack mycket mera alkohol på 70- och 80-talet.

Allt fler unga väljer alkoholsvaga drycker i sommar. Bild: Cata Portin

– Herregud vad folk har druckit, säger hon förvånat. Jag minns när vi var tonåringar, vilka kopiösa mängder vi drack!

Enligt Vanessa har det definitivt skett en förändring i de ungas alkoholbruk. Hon minns att hon som barn ofta såg stupfulla ungdomar på stan, men i dagens läge är det nästan ovanligt. Hon antar att unga får stimulans från sociala medier, att dricka alkohol är helt enkelt inte lika viktigt längre.

– Att bli skitfull är inte alls lika coolt som det var för tio år sedan, säger Sami över technomusiken.

Festens deltagare kanske tar några drinkar utan att bli våldsamt fulla, men Sami påpekar att kvällen ännu är ung.

Studieplatsen säkrad, skål!

På andra sidan Berghäll vid Tokoistranden sitter ett gäng glada 20-åringar på gräsmattan. De har dukat upp jordgubbar och paj och skålar med vitt vin och champagne. Evie berättar att de firar att de fått studieplats och att mellanåret är över.

Aaro, Aino, Laura, Evie och Milla dricker oftast vin. I dag firar de att Evie fått en studieplats och dricker därför champagne. Bild: Cata Portin

– Vi dricker oftast vin, det blir inte riktigt av att köpa cider då det är så sött. Någon gång har jag köpt alkoholfri öl, men det händer rätt sällan.

Evies vänner håller med och berättar att de inte riktigt förstått vad som är grejen med alkoholfria produkter. De flesta av dem har aldrig ens smakat på något alkoholfritt vin.

– Alkoholfria produkter är lite konstiga. Jag dricker hellre saft och läsk än alkoholfritt vin, säger Aaro.

De har inte märkt någon desto större förändring i sin kompiskrets då det gäller alkoholvanor. Då man börjar studera brukar alkoholbruket snarare öka än minska, poängterar de.

– Människor i vår ålder har just börjat studera, eller så ska de börja göra det. Jag tror att studietiden är en ganska dålig tid att börja fundera på sina egna alkoholvanor, säger Milla. Men nog minskar ju konsumtionen rätt så mycket sen senare. Det är ju mest i början då man går på alla fester som den tillfälligt ökar.

Fakta

Alkoholfria drinkar

Hallonsorbetsmimosa

(6-7 portioner)

4 dl hallonsorbet.

1 flaska (0,75 l) alkoholfritt mousserande rosévin.

Några kvistar mynta.

Blanda sorbeten och 3 dl alkoholfritt mousserande rosévin i en mixer. Häll upp lite av blandningen i bottnen på glasen och fyll upp med det mousserande rosévinet.

Alkoholfri fläderblomsbål

(ca 2 liter)

3 dl fläderblomssaftkoncentrat.

1 l Sprite.

1 l mineralvatten.

Saft från 1 citron.

Is.

Dekorera med citronskivor, jordgubbar, hallon eller citronmeliss.

Fruktig ingefärsdryck

1 dl tranbärsjuice.

2 dl Fever Tree Ginger Beer.

Lime.

Blanda ihop tranbärsjuice och ingefärsdryck. Pressa i lite lime. Dekorera med limeskivor.

Alkoholfri drink med gurka och basilika

(4 portioner)

1 gurka

1 kruka basilika

1,5 l Sprite

Is

Halvera gurkan och mixa ihop den med det mesta av basilikan med hjälp av en stavmixer. Häll upp den färdiga purén i små drinkglas och fyll på med is. Skiva upp den andra halvan av gurkan och lägg gurkskivor i varje glas tillsammans med några basilikablad. Fyll sedan upp med Sprite.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33