Att mobbas på arbetet är vanligare inom offentliga sektorn

Var tredje arbetstagare har märkt någon form av arbetsplatsmobbning under de senaste tolv månaderna. Bild: Pixabay

Var tredje finländsk arbetstagare har observerat arbetsplatsmobbning under det senaste året. Var femte arbetstagare misstänker att hen själv blivit drabbad.

Enligt tjänstemannaförbundet Erto har 31 procent av de tillfrågade i en ny undersökning uppmärksammat mobbning på sin arbetsplats.

Den offentliga sektorn visar sig vara speciellt drabbad, där är siffran 38 procent. Inom privata sektorn uppger 27 procent av de svarande sig ha upplevt mobbning under det senaste året.

Storleken på företaget påverkar resultatet, ju mindre arbetsgemenskap desto mindre risk för arbetsplatsmobbning.

– Som värst är arbetsplatsmobbningen ett återkommande och långvarigt bemötande som i slutändan utgör hälsorisker. Ångest, gråtmildhet, dålig nattsömn och mardrömmar är tydliga tecken på att något måste göras, säger Ertos ordförande Juri Aaltonen.

Erto frågade tusen finländare om deras upplevelser av arbetsplatsmobbning i juni 2019.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning