Konstprojekt av sjöskräp ska städa upp Lappviken

Ett av Caselius tidigare verk, Ehtoollinen on katettu från utställningen Berättelser från havet (2017) Bild: Mareetta Caselius

Från och med början av augusti ska det bli möjligt för besökare att hjälpa till att hålla Lappviken ren samtidigt som de är med och skapar ett konstverk.

Den 6.8 inleds kampanjen Roskasta taiteeksi ("Från skräp till konst", red. övers.) som arrangeras av föreningen Lapinlahden kultuuritomi ry, där den som vill kan vara med och hjälpas åt att samla ihop skräp från strandområdena vid Lappviken och Sandudd. Deltagarna erbjuds sedan möjligheten att använda skräpet för att bidra till att skapa en konstinstallation: ett sjöodjur.

Konstnären Mareetta Caselius som är hjärnan bakom projektet som arrangeras i samarbete med Lappvikens kulturverksamhet har tidigare skapat och ställt ut återvinningskonst tillverkad av havsskräp, bland annat som en del av utställningen Berättelser från havet på Sveaborg 2017.

– Tyvärr är nedskräpningen av havet ett problem som inte har försvunnit någonstans. Samtidigt så har jag sett att människor blir överraskade och entusiastiska då de inser att man kan skapa vacker konst också av skräp, samtidigt som man städar upp i naturen, säger Caselius.

Kombinerar grundvärderingar

Det senaste året har präglats av en intensiv diskussion om framtiden och funktionen av Lappvikens sjukhusområde. Caselius säger att projektet, som arrangeras som en del av Helsingfors stads statsaktivitetsprojekt OmaStadi, på ett fint sätt kombinerar två av grundvärderingarna som driver verksamheten vid Lappviken:

– Det kombinerar på ett fint sätt kultur och miljöomsorg.

Från den 6 fram till den 9 augusti pågår kampanjens inledande aktivitetsfas. Då kommer konstnärer med erfarenhet av att skapa återvinningskonst att finnas på plats i Lappviken för att hjälpa och instruera den som vill medverka i installationen. Det kommer också att ordnas diverse återvinnings- och skräpkonstworkshopar på området. Kampanjen kommer att pågå ända fram till den 31 oktober, och under hela den tiden är det möjligt för deltagare att bidra till verket.

Den som är nyfiken på att vara med och delta eller annars följa med projektet kan till exempel gå in och gilla dess hemsida på Facebook eller följa det på Instagram.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning