Återbrukspyssla till julen

Inspirerar. Helena Lyth gillar att skapa och startade en julpysslarblogg i juli när hon var mammaledig. Här gör hon en ljuslykta av trådklädhängare och granris. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Frilansande kreatören Helena Lyth började sin bana som egenföretagare med en julblogg mitt i sommaren. Nu lär hon andra att pyssla, gärna med det som finns hemma.

När art directorn Helena Lyth var mammaledig för andra gången på två år började det klia i kroppen. Hon var ju kreatör, men livet med bebisar lämnade inte så mycket utrymme över för egna projekt. Så upptäckte hon att hon genom åren hade samlat på sig mycket material kring ett specifikt ämne: julen.

– De tre benen - det sociala, privata och professionella - fanns inte för mig just då, och jag behövde verkligen något som var bara mitt. Så när jag hittade allt jag samlat om julen bestämde jag mig för att göra en bok om maten, pysslet, traditionerna, baket, kulturen och så vidare, säger Helena Lyth.

Blogg lättare

Men bokprojektet fick ett tvärt slut när Helena insåg hur lång tid det skulle ta från start till mål.

– Jag ville ha respons, jag behövde min kreativa kick där och då och inte om två år. Så jag startade en blogg i stället. En julblogg. I juli. Jag trodde först att jag var helt ensam om det, men snart upptäckte jag att det fanns ett helt nätverk av julbloggare världen över. Så från att ha varit mammaledig med noll energi satt jag plötsligt uppe på nätterna och pratade med mina nyfunna vänner på nätet!

Enkelt. Två gamla klädhängare, en ljusklämma och lite granris förvandlas till en fin ljusstake. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Julbloggen tog snabbt fart och rekryterades till en tidningssajt, och med åren har den vidgats till att också innefatta året runt-pyssel, inredning, mat och familjeliv. Men julen är fortfarande en högtid, både för bloggen och för Helena själv.

– Det har alltid varit säsongen då jag får utlopp för alla mina intressen. Julen har ju dessutom sina egna trender, det är inte bara att ta fram samma gamla halmbock år efter år. Det är alltid spännande att se vad det blir för jul i år. En stilren, en traditionell eller kanske en futuristisk?

Gillar pyssel

Själv gillar Helena Lyth att hålla på vissa traditioner, främst själva schemat och turordningen för middag, paketöppning och umgänge. Däremot byter hon gärna ut det som kan anses vara julmåsten för andra.

Papperspyssel. Med gamla pappersrullar och tapetrester kan du skapa en rolig och personlig adventskalender. Bild: Stina Stjernkvist/TT

– Förra året hade vi till exempel bara mat från havet på julbordet, förutom en liten panna med köttbullar och prinskorvar, och drack bubbel i stället för glögg!

Pysslandet går som en röd tråd genom Helenas blogg och liv, och kring jul är det förstås högsäsong.

– Då är det liksom legitimt att pyssla för vem som helst, det är ingen som höjer ögonbrynen om någon säger att de ska hem och julpyssla med vänner. Julen handlar ju också om att göra saker tillsammans, oavsett om det är att göra julpynt, lägga in sill eller baka.

Inte svårt

För den opysslige tipsar Helena om att man inte behöver göra det så svårt för sig. Att utgå från det man har hemma är bra både för miljön och plånboken, och att mixa hemmagjort med färdigköpt gör att stressen i den hektiska juletiden minskar. Det viktigaste är att börja i rätt ände.

Glittrar. Julgransdekorationer i form av små trummor gör du enkelt av gamla wc-pappersrullar, färg och guldpapper. Bild: Stina Stjernkvist/TT

– Utgå från vad du vill göra. Ska du kanske duka ett bord och vill ha en fin bordsplacering till? Eller ska du göra om en gammal ljusstake? Man behöver inte uppfinna hjulet, man kan också tänka att man ska göra en bra idé ännu bättre. Ta något du gillar och fundera över vad du hade gjort annorlunda om det hade varit din idé från början. När du kommit på det är det bara att sätta igång!

Glittrar. Julgransdekorationer i form av små trummor gör du enkelt av gamla wc-pappersrullar, färg och guldpapper. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Fakta

Pysseltips

Paketkalender

Du behöver:

12 hushållspappersrullar eller 24 toarullar

Häftapparat

Tapetrester (eller omslagspapper)

Kartongbit

Band

Gör så här:

Klamra fast tapetproverna runt rullarna. Häfta fast dem på varandra, och sätt en kartongbit som är lite mindre än rullarna som en ”rygg” på kalendern för stadga. Knyt band runt hela rullpaketet och gör en rosett upptill för upphängning. Fyll rullarna med chokladbitar, små leksaker, en uppdelad byggsats eller 24 små ”uppdrag” (baka pepparkakor, hälsa på mormor, åka skridskor). Skriv nummer på rullarna om du vill.

Julgranstrummor

Du behöver:

Toarullar, delade på två

Dekorplast i svart, vitt och guld (eller färgat papper)

Lim (gärna limpistol)

Svart pappersbit

Skalpell eller sax

Svart färg

Litet snöre

Gör så här:

Skär ut en remsa i den vita plasten som har samma bredd som toarullshalvorna. Skär en sicksackremsa av guld och en smal svart remsa. Klistra fast dem på den vita plasten så att du får hela motivet på plats innan du klistrar fast alltsammans på toarullen. Måla den gärna svart så att skarvarna inte syns, och klistra fast ditt motiv runt rullen med ett litet överlapp. Klipp en svart rundel i samma storlek som rullen och limma fast i ena änden. Gör ett litet hål, och trä in ett dubbelt snöre som hänge. Låt trumman vara öppen undertill.

Ljushållare

Du behöver:

Två tunna klädhängare i metalltråd

Ståltråd

Grankvistar

Ljusklämma (vintage eller nyproducerad) eller tunn led-ljusslinga

Gör så här:

Vrid ena hängarens krok 90 grader så att båda krokarna vetter åt samma håll. Dra ut byxhängaren nertill så att galgen blir diamantformad. Vrid ihop krokarna upptill och ”korsningen” nertill och linda med ståltråd. Klä in korsningen med grankvistar som lindas fast med ståltråd. Sätt en ljusklämma längst ned, eller linda en tunn led-ljusslinga med minibatteri runt och dölj batteriet i granriset. Obs! Lämna aldrig levande ljus obevakade!

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning