Aten täcks av rök – EU skickar flygplan till brandhärjat Sydeuropa

Brända bilar i Atenförorten Varybóbi, där en stor skogsbrand rasar på berget Parnithas sluttningar. Bild: Thanassis Stavrakis/TT-AP

Atenbor uppmanas att hålla sig inomhus medan en okontrollerad skogsbrand rasar vidare norr om staden. Samtidigt utlovar EU hjälp till de drabbade länderna i Sydeuropa.

Över 500 brandmän, flera helikoptrar, fem brandflygplan och grekisk militär kämpar mot lågorna i den täta vegetationen på berget Parnithas sluttningar i Atens norra utkant.

Enligt nyhetsbyrån AFP är förhoppningen att man kan få branden under kontroll inom några timmar – innan elden når huvudstadens mer tätbebyggda områden.

Tiotalet hus har förstörts i lågorna i Atenförorten Varybóbi och många butiker, barer och semesterboenden ska ha fått svåra skador. Flera byar har evakuerats och motorvägen som förbinder Aten med landets norra och södra delar har stängts av av säkerhetsskäl.

Flera döda i Turkiet

Ytterligare flera andra bränder härjar i landets södra delar, runt 30 mil från Aten. Temperaturerna är fortsatt höga i landet, runt 40-strecket.

Nu skickar flera EU-länder hjälp till brandhärjade Grekland, Italien, Albanien och Nordmakedonien. EU:s krishanteringskommissionär Janez Lenarcic tackar Cypern, Tjeckien, Frankrike, Slovenien och Nederländerna för att de bistår med brandflyg, helikoptrar och brandmän.

Tidigare i veckan bistod EU även Turkiet i kampen mot lågorna. Situationen är fortsatt besvärlig i landet, där de skogsbränder som nu härjat i över en vecka beskrivs som de värsta på flera generationer. Hittills har åtta människor och tusentals djur dött och tusentals människor har evakuerats. Enorma arealer av lummig grönska har förvandlats till aska och svarta, nakna trädstammar.

Kritik mot regeringen

Många av de svåraste bränderna har lugnat sig under de senaste dagarna. Den brand som under tisdagen hotade ett kraftverk i sydvästra Turkiet är nu under kontroll, enligt staden Milas borgmästare Muhammet Tokat.

– Branden nådde kraftverkets väggar i går kväll. Den är nu släckt, säger han.

Den turkiska regeringen har fått utstå hård kritik från oppositionen i landet, som menar att Ankaras svar på bränderna var otillräckligt och alltför senfärdigt. På sociala medier manar tusentals turkar till president Recep Tayyip Erdogans avgång.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning