Åtalet mot Miina Äkkijyrkkä förkastades

Miina Äkkijyrkä. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Hyvinge tingsrätt förkastade på fredagen åtalet mot konstnären Miina Äkkijyrkkä. Hon var åtalad för skadegörelse, men tingsrätten ansåg att åtalsrätten var preskriberad och att åtalet ska förkastas.

Miina Äkkijyrkkä åtalades för att ha fyllt igen en brunn på sin gård i Loppi varvid också ett vattenrör som gick till grannen brast. Åklagaren ansåg att grannen hade rätt att få vatten från brunnen.

Äkkijyrkkä krävde att åtalet förkastas. Hon medgav att hon hade täppt till brunnen, men ansåg att den var värdelös och att vattnet inte kunde användas för att det var giftigt.

Rätten ansåg att Äkkijyrkkä hade täppt till brunnen i november 2014 och att det därmed hade gått över två år innan Äkkijyrkkä stämdes. 

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning