Åtalade för gruppvåldtäkt i Fittja frias

Bild: Mostphotos

Tre män som stått inför rätta för en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Fittja i Sverige frias av Södertörns tingsrätt. Ytterligare två män som åtalats för medhjälp till grov våldtäkt frias också. Enligt tingsrätten räcker inte den bevisning som lagts fram.

"Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning", säger ansvarig domare, chefsrådmannen Erica Hemtke, enligt ett pressmeddelande från tingsrätten.

Enligt tingsrätten finns det inte någon tvekan om att det som åklagaren och kvinnan beskriver i gärningsbeskrivningen är att bedöma som en grov våldtäkt", skriver tingsrätten i en sammanfattning av domen. Men åklagaren har inte kunnat bevisa hur våldtäkten har gått till, anser domstolen.

Går isär

"Det är klarlagt att det har förekommit oralsex mellan de tre männen och kvinnan", skriver rätten. Men uppgifterna går isär om vilka andra sexuella handlingar som förekommit, om allt skett under ett och samma händelseförlopp och på samma plats, och om handlingarna tvingats på kvinnan.

"Finns det en risk för att målsäganden till exempel kan ha tagit fel på plats eller person eller blandat ihop olika händelser eller erinrat sig detaljer från olika händelseförlopp kan hennes uppgifter inte läggas till grund för en fällande dom mot de tilltalade", skriver rätten.

Sperma från de tre männen och andra oidentifierade män fanns på kvinnans kläder, men det säger inget om "när eller var sexuella handlingar ägt rum eller om handlingarna utförts med tvång", skriver tingsrätten.

Träffade säljare

Kvinnan har i polisförhör berättat att hon har haft missbruksproblem och att hon befann sig i Fittja, i Botkyrka kommun sydväst om Stockholm, för att köpa narkotika till en vän. Hon träffade en man som sade sig kunna sälja droger till henne och följde med honom till ett trapphus på en adress i närheten av Fittja centrum.

Här skiljer sig kvinnans berättelse från de uppgifter som lämnats av de åtalade. Kvinnan har i polisförhör lämnat detaljerade beskrivningar av hur hon våldtas av uppemot tio olika män under fyra timmars tid.

Hon vittnar om synnerligen grova övergrepp, uppger att hon hotades med kniv och att hennes huvud slogs mot en trappa så att hon förlorade medvetandet. Sammantaget ska ett tjugotal personer ha varit i trapphuset, enligt kvinnan.

Omfattande skador

Den läkarundersökning som kvinnan genomgick efter övergreppet visade på omfattande skador, som enligt läkaren stämmer överens med hennes berättelse om vad som hänt.

De tre som åtalats för grov våldtäkt medger att de har haft sexuellt samröre med kvinnan men hävdar att det skedde frivilligt. När förhandlingarna avslutades släpptes dessa fria i väntan på dom – en indikation på att tingsrätten inte skulle gå på åklagarens linje.

Kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz är upprörd över domen: "Domen är en skam för vårt rättssystem. Ingen förövare ska komma undan med en sådan här grym och hänsynslös gruppvåldtäkt", kommenterar hon skriftligt.

Hon skriver att hennes klient inte fått en rättvis prövning beroende bland annat på kvinnans bakgrund och person.

"Målsäganden är inte det "perfekta brottsoffret" utan snarare hör hon till den grupp offer som hör till de mest utsatta som finns i vårt samhälle."

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33