Mannen som åtalas för knivhuggningen i Ode genomgår sinnesundersökning – är tidigare dömd för dråp

Knivhuggningen skedde i Ode i februari och hade en koppling till droghandel. Domar faller senare. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Den man som är åtalad för knivhuggningen i centrumbiblioteket Ode ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och en bedömning av farlighet. Även de övriga domarna i fallet kommer senare.

Helsingfors tingsrätt har gett en mellandom i fallet med knivhuggning på Ode i februari.

Enligt tingsrätten ska mannen, som enligt åklagaren har gjort sig skyldig till dråpförsök och grovt rån, genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det ska också göras en bedömning av hans farlighet. Han har en tidigare dom från 2014, för dråp.

Tingsrätten ser det som bevisat att han gjort sig skyldig till knivhuggningen. Straffet och brottsrubriceringen klarnar först då utredningarna är klara. Åklagaren har yrkat på sex års ovillkorligt fängelse.

Den kvinna som var med honom åtalas för grovt rån. Hon släpps nu fri, och även hennes dom klarnar senare.

Bibliotekschefen Anna-Maria Soininvaara gick efter incidenten ut med att den verkar ha en koppling till droghandel, och frågan om särskilda brukarrum för missbrukare aktualiserades.

Att det handlat om ett narkotikarelaterat bråk framgår också av rättegångshandlingarna. Offret hade mött mannen och kvinnan på järnvägsstationen, där paret blivit intresserade av de subutextabletter och den mobiltelefon mannen haft. Därifrån hade de sedan sökt sig till en av bibliotekets toaletter där knivhuggningen skett.

Offret har åtalats för narkotikabrott. Han fick skador som krävde sjukhusvård. Även han får sin dom senare.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning