Åtal mot Trumpföretag väntas i veckan

Trump Tower på Manhattan i New York. The Trump Organization har sitt huvudkontor i skyskrapan. Arkivbild. Bild: John Minchillo/TT-AP

Manhattans åklagarkammare väntas väcka åtal mot USA:s tidigare president Donald Trumps företagskoncern Trump Organization på torsdag.

Utöver företagsgruppen väntas åtal också väckas mot finanschefen i gruppen, Allen Weisselberg.

Åtalen rör i första hand skattebrott och förmåner, rapporterar Wall Street Journal som bygger sin nyhet om åtalen på kontakter med flera personer insatta i fallet.

Manhattans distriktsåklagare Cyrus Vance, som är demokrat, och chefen för delstaten New Yorks justitieministerium, Letitia James (också demokrat) har utrett om Weisselberg och andra chefer inom företagsgruppen har undvikit att betala skatt på de förmåner de fått från Trump Organization.

Enligt Wall Street Journal väntas inte Trump själv att åtalas. Men ett åtal skulle ändå innebära ett bakslag för den republikanske expresidenten. Trump har tidigare kallat utredningen för en politiskt motiverad häxjakt.

Trump Organization är ett familjebolag som äger golfklubbar, hotell och lyxfastigheter.

Strax innan Donald Trump tillträdde presidentämbetet 2017 överlät han ledningen för företagsgruppen till sina två äldsta söner och till Allen Weisselberg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning