Åtal mot medlemmar i nedlagd Knutbyförsamling

Åklagare Liselott Herschend under pressträffen med anledningen av att åklagarmyndigheten väckt åtal mot tre före detta pastorer i Knutbyförsamlingen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Nu åtalas tre personer från den nu nedlagda frikyrkoförsamlingen i Knutby i Sverige för brott som ska ägt rum efter det uppmärksammade mordet och mordförsöket 2004.

Åtalet mot tre medlemmar i den nu nedlagda Knutby-församlingens ledning har lämnats in. Åsa Waldau, som haft en ledande position i församlingen och nu bytt namn, åtalas för flera fall av misshandel. Hon har enligt åtalet bland annat bitit en person i ansiktet och huggit en gaffel i en persons hand. Vid ett tillfälle ska hon ha hoppat och stampat på en person. Hon åtalas också för att flera gånger slagit andra i ansiktet och dunkat personers huvuden i väggen.

Förutom Waldau åtalas också två män i den tidigare församlingens ledning. Den ene för att ha slagit en annan person och tryckt ner personen på marken, dragit honom i håret och tvingat honom att krypa.

Den andre åtalas för att sexuellt ha utnyttjat en person som stod i beroendeställning till honom. Personen var en flicka i övre tonåren.

Enligt åtalet har många av förhörspersonerna uppgett att våld förekommit i sådan omfattning att det är svårt att urskilja enstaka tillfällen. Tillfällena som åtalet gäller är därför sådana som sticker ut.

"Bestraffande kultur"

Enligt åtalet rådde en "bestraffande våldskultur" i församlingen 2013–2016 och det förelåg en kontext där våld och religion användes som maktmedel.

Händelserna i Knutbyförsamlingen 2004 väckte stor uppmärksamhet. Pastor Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och två fall av mordförsök. Enligt domstolen hade han förmått en barnflicka som tidigare arbetat hos familjen att mörda hans fru och skjuta en 30-årig man i grannhuset.

I november 2017 fick polisen in anmälningar om misshandel och sexuellt utnyttjande med koppling till Knutbyförsamlingen.

Åtta drabbade

Nu åtalas alltså tre tidigare församlingsmedlemmar för flera brott, däribland sexualbrott och misshandel.

De misstänkta brotten ska ha begåtts mot åtta personer. Enligt Tomas Eriksson, tidigare kammaråklagare i fallet, har de skett under "närmast sektliknande förhållanden", enligt en inlaga till domstolen.

Församlingen i Knutby lades ned 2018.

Den 10 januari 2004. Pastorn Helge Fossmos andra hustru hittas mördad i sitt hem i Knutby. I huset bredvid hittas en 30-årig skottskadad man.

Den 11 januari 2004. En 26-årig kvinna grips, misstänkt för mord och mordförsök. Hon var tidigare barnflicka hos pastorsfamiljen Fossmo.

Den 28 januari 2004. Helge Fossmo anhålls misstänkt för mord och mordförsök. Utredningen av hans första hustrus död tas upp igen efter att ha avskrivits som en olycka 1999.

Den 12 maj 2004. Fossmo och barnflickan åtalas.

Den 30 juli 2004. Uppsala tingsrätt dömer Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin andra hustru och till två mordförsök. Han frias från misstanken om att ha dödat sin första hustru. Barnflickan döms till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök på pastorns andra hustru och försök till mord på grannen.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning