Åtal mot man som lejde mördare på Facebook förkastades – Fem yrkesmord i Finland sedan 2002

Bild: Mostphotos

Fem yrkesmord skedde 2002–2016 i Finland, enligt statistik på Helsingfors universitets institut för kriminologi och rättspolitik.

Uppgifterna utgår från det polisen bokfört och om den som utfört brottet fått betalt för det.

– Men det finns luckor i statistiken för 2016, säger ansvariga forskaren Martti Lehti.

Det senaste målet som handlade om yrkesmördare behandlades av Egentliga Finlands tingsrätt på onsdagen. En 33-åring hade skrivit öppet på Facebook att han betalar 20 000 euro till den som dödar en viss man.

Mannen dömdes till 90 dagars samhällstjänst för tre fall av olaga hot, övergrepp i rättssak och ärekränkning.

Tingsrätten förkastade ändå åtalet förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa. Tingsrätten ansåg att faran för att brottet skulle ha förverkligats var liten. De skulle enligt rätten ha varit ytterst osannolikt att någon skulle begå brott mot liv utifrån ett öppet inlägg på Facebook. Mannen kom inte heller med något konkret om hur eller när brottet skulle utföras eller andra detaljer om det.

Senaste domen 2015

Det senaste målet där en lejd mördare enligt institutets statistik dömdes var i Uleåborg 2013. Rovaniemi hovrätt gav en dom i målet 2015. En kring 20-årig man dömdes för mord och en kring 40-årig man för anstiftan till mord. Båda fick livstids fängelse. Offret var anstiftarens före detta frus pojkvän.

Anstiftaren lovade en belöning på 35 000 euro men den morddömde fick aldrig pengarna.

Det senaste yrkesmordet före det begicks enligt forskaren Lehti i Lahtis 2008.

Även skottlossningen framför krogen Härmän Häjy i Seinäjoki julaftonen 2006 var ett yrkesmord. Vasa hovrätt dömde en man för dråp till 12,5 års fängelse. Enligt rätten handlade skottlossningen och skuldindrivning.

Gammalt fall utreds på nytt

MTV:n rapporterar om att polisen i år återupptagit utredningen av ett yrkesmord i Nordsjö i Helsingfors 2003. Helsingfors hovrätt dömde fyra män till livstids fängelse 2005.

Enligt rätten var motivet att offret berättat för polisen det han visste om ett värdetransportrån på Arlanda flygplats 2002. Både offret och beställaren var med om rånet. Kroppen har inte hittats.

CKP utreder enligt MTV nu om Helsingforspolisen skötte den ursprungliga utredningen korrekt eller om man eventuellt skyddade en man som kanske var kopplad till fallet.

Det sista yrkesmordet i statistiken är bilbomben i Kampen 2002. En man som då var 31 sprängde en bomb i närheten av hotell Helka i Kampen i Helsingfors. En 32-årig man dog. Offret var enligt rätten den före detta äkta mannen till flickvännen till den 33-åriga man, som lejde mördaren.

Helsingfors hovrätt dömde tre män till livstids fängelse. 

Källa: FNB:s arkivmaterial.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03