Åtal för grova brott i Visit Åland-härva

Lotta Berner Sjölund. Bild: Nya Åland / Lehtikuva / Jonas Edsvik

Visit Ålands tidigare ekonomichef åtalas för grovt bokföringsbrott och grov förskingring. Hans fru åtalas för penningtvätt alternativt häleri av oaktsamhet för att hon misstänks ha använt de stulna pengarna.

Att åtalet gäller grovt bokföringsbrott och grov förskingring beror på att det handlar om stora summor.

Eftersom alla handlingar är belagda med sekretess tills ärendet första gången tagits upp vid ett domstolssammanträde avslöjas inga detaljer i det här skedet.

Men många omständigheter är redan kända för allmänheten om den omfattande och systematiska förskingringen som enligt Visit Åland hade pågått i flera år avslöjades i november i fjol. Att det var föreningens ekonomiansvariga som stod bakom förskingringen var klart redan när den första snabbutredningen gjordes internt efter att härvan uppdagades.

Landskapsregeringen, som står för 70 procent av finansieringen, informerades och ekonomisk och juridisk expertis kopplades in. Utredningen visade att förskingringen genomförts systematiskt och att tillvägagångssättet var mycket utstuderat. Internutredningen gick bakåt till 2012 då tecken på förskingring upptäcktes. När rättegången hålls så småningom står det klart om förskingringen började redan tidigare, något som framgår av förundersökningen. Enligt uppgift sträcker sig polisutredningen så långt bakåt som till 2010.

Totalt misstänktes ekonomichefen ha förskingrat över 400 000 euro.

Visit Åland är dock på väg upp efter det tunga året.

– Vi är optimister och jobbar med flera olika spår för att säkra verksamheten. Vi vill komma upp på banan igen så snabbt som möjligt, säger Visit Ålands vd Lotta Berner Sjölund.

För Visit Åland har förskingringen varit närmast förödande. Verksamheten har bantats, tjänster har dragits in och anställda har sagts upp. Dessutom har två medarbetare slutat. Ekonomin är fortsättningsvis ansträngd trots olika försök, bland annat från medlemmarna, att täppa till luckorna.

Men enligt Lotta Berner Sjölund håller föreningen på att återhämta sig.

– Branschen har ställt upp två gånger och samlat ihop cirka 75 000 euro i reda pengar. Dessutom har branschen bistått med flera tjänster värda omkring 30 000 euro. Det totala värdet är alltså över 100 000 euro, säger Lotta Berner Sjölund och berömmer medlemmarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning