Åt psykedelisk svamp i Mariehamn – bars till ambulans av polisen

Natten var livlig i Mariehamn. Bild: Mostphotos

Under natten mot söndagen tog Ålands polismyndighet emot ett alarm om en person som ätit svamp som innehöll den narkotikaklassade substansen psilocybin. "En snedtripp", rapporterar polisen.

Personen hade enligt polisrapporten "ätit lite för mycket" av svampen, som klassas som en psykedelisk svamp.

– Följden blev att en så kallad "snedtripp" uppstod, skriver den åländska polisen.

Av rapporten framgår också att personen som konsumerat narkotikaklassad svamp befann sig på en otillgänglig plats i Mariehamn.

– Anmälaren hade ingen möjlighet att själv få bort personen från platsen. Följaktligen fick polispatrullen bära ned personen till en väntande ambulans. Sjukvårdspersonal tog sedan hand om personen, som får nyktra till under kontrollerade former, meddelar polisen.

Det aktiva ämnet psilocybin, som finns i svampar av släktet slätskivlingar, sägs orsaka en hallucinatorisk upplevelse som påminner om ett LSD-rus. Enligt Nationalencyklopedin har substansen sedan länge använts av mexikanska indianer för att framkalla hallucinationer vid religiösa riter.

Bruket av psilocybin uppges ha spridit sig långt utanför Mexikos gränser under 1960- och 1970-talens hippiekultur.

Polisen i Mariehamn påminner om att narkotikabruk är olagligt, men om man misstänker att en persons hälsotillstånd håller på att förvärras till följd av bruket ska man ändå inte tveka att ringa 112.

– Med andra ord: bra gjort av anmälaren!

En person valde att ställa sig mitt framför polispatrullerna och säga vad denne tyckte om polisen, samtidigt som denne valde att stretcha långfingrarna litet grann.

I samma rapport skriver Ålandspolisen också om flera andra nattliga incidenter, bland annat om ett bråk i samband med att en krog skulle stänga för natten.

– En person valde att ställa sig mitt framför polispatrullerna och säga vad denne tyckte om polisen, samtidigt som denne valde att stretcha långfingrarna litet grann. Då personen tidigare under kvällen uppträtt störande var ett beslut om polislagsgripande nära till hands för skydd mot brott och vidare störande beteende, skriver polisen.

Läs också:

"Polisen har haft en lugn natt" – Händer det ingenting på Åland?

Fynd: Ålänningar över tusen år före sin tid

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning