Ät mört och inhemsk fisk – Östersjötorsken fortfarande bannlyst

WWF:s nya fiskguide är nu färdig. Bild: Pixabay

Världsnaturfonden WWF:s fiskguide har uppdaterats. I fjol bannlystes Östersjötorsken på grund av överfiske och bannlysningen fortsätter.

Den som vill äta hållbart fångad fisk bör avstå såväl torsk från Östersjön som makrill från nordöstra Atlanten. Det framgår av Världsnaturfondens årliga fiskguide.

Världsnaturfonden (WWF) delar in de runt 80 arterna i sin fiskeguide i kategorierna grönt, gult och rött ljus. Läget för många utländska arter har försämrats jämfört med i fjol trots att deras färgsymboler i guiden inte har förändrats.

– Situationen globalt är verkligen oroväckande. I Finland har det emellertid utförts betydande arbete för att förbättra ansvaret i anknytning till fiske och fiskutbudet, säger Olli Sivonen, naturskyddsexpert vid WWF i ett pressmeddelande.

Hellre sill än makrill

– Sill är en fisk som är bra att äta. Mycket ligger på grönt ljus i dagsläget. Det finns vissa undantag, men generellt är det väldigt klimatvänligt att äta sill, säger Karin Glaumann, sakkunnig vid WWF.

– Eftersom det är en stimfisk så får man upp väldigt mycket fisk utan särskilt stor ansträngning, så klimatutsläppet per kilo fisk blir relativt lågt. Sill har många fördelar, säger hon.

Nordsjöräkor ska man däremot undvika. Det beror dels på att beståndet mår dåligt, dels på att det fiskas småräkor, som dör och dumpas i havet.

– För torsken i Norska havet och Barents hav är det framför allt förvaltningen som drar ner rekommendationen. Det innebär bland annat att man sätter fiskekvoter som är över de vetenskapliga rekommendationerna, säger Glaumann.

Den som tycker om makrill ska välja sådan som fiskas med handlina i Nordatlanten.

Ät mört

WWF rekommenderar mörtfiskar såsom mört och braxen. Att fiska och äta mörtfisk kan också ha andra positiva effekter på vattenkvaliteten och är därför att föredra.

– Mörtfiskarna har ett bra näringsvärde, de är lokal mat och utsätts inte heller för stor press på fångst. Under de senaste åren har mörtfiskarna hittat sin väg till skol- och lunchrestauranger, säger Sivonen.

Största delen av den fisk som finländarna köper har sitt ursprung någon annanstans. WWF rekommenderar att välja MSC- och ASC-certifierade fiskarter ifall man vill försäkra sig om att äta endast hållbara fiskarter. WWF:s nya fiskguide finns endast på finska på webbsidan wwf.fi/kalaopas/

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning