Asylsökande tog farlig väg över Öresundsbron – passkontrollerna fortsätter

Lång väg. Polisen och brokonsortiet befarar att allt fler människor på flykt försöker ta sig till Sverige längs Öresundsbron. Högst upp finns motorväg, nedanför järnväg. Bild: Mostphotos

Id-kontroller gör det hart när omöjligt för asylsökande utan pass att ta sig från Danmark till Sverige. Nu har en första grupp gått över Öresundsbron.

STOCKHOLM

Fem person under arton år tog sig ner i tunneln vid Kastrup på den danska sidan och över bron till Sverige. Där grep polisen dem och de överlämnades till Migrationsverket för att söka om asyl.

Det är News Øresund som rapporterar om fallet som skedde den 12 maj. Värmesensorer larmade om att folk rör sig i den fyra kilometer långa tunneln, och tågtrafiken stoppades. Brodelen är nästa åtta kilometer.

Kommunikationschef Sanna Holmqvist på konsortiet som driver Öresundsbron säger till nyhetsbyrån att allt fler asylsökande försöker ta sig till Sverige till fots. Det är därför som sensorerna har satts upp.

– Det värsta med detta är oron, det är människor som riskerar sina liv. Det sker flera gånger i veckan nu, det har ökat nu när sommaren börjar, säger Holmqvist.

Konsortiet känner till 55 försök hittills i år. Den danska nyhetsbyrån Ritzau rapporterar att en grupp försökte ta sig över bron så sent som i torsdags.

Också Ewa-Gun Westford, presstalesperson på Polisregion Syd på den svenska sidan, säger till nyhetsbyrån att polisen befarar att försöken kommer att öka.

– Pressen på flyktingarna har ökat, menar hon.

Från 10 000 till 500

Det var i januari som Sverige införde id-kontroller på all kollektivtrafik från Danmark till Sverige. Regeringen har motiverat dem med att "Sverige behöver ett andrum" efter att det i höstas kom som mest 10 000 asylsökande till landet per vecka.

– Jag tror att de här id-kontrollerna kommer att få effekt. Fler kommer att få söka asyl i andra länder, sade migrations- och justitieminister Morgan Johansson när riksdagen beslutade om kontrollerna.

Och ur den synvinkeln har följden varit den önskade. Förra veckan sökte 481 personer asyl i Sverige enligt Migrationsverket. I fjol saknade 80 procent av de asylsökande giltiga id-handlingar.

Samtidigt försvårar id-kontroll på den danska sidan och passkontroll på den svenska livet för de 8 000–9 000 personer som pendlar med tåg över bron dagligen.

Enligt Sydsvenska handelskammaren leder problemen för tågpendlingen till ett svinn på 160 miljoner euro per år då handeln minskar och arbetsmarknaden försämras. Här ingår också den tidsförlust som kontrollerna orsakar.

Så sent som i veckan besökte inrikesminister Anders Ygeman Malmö och sade enligt SVT att den svenska regeringen försöker få en lösning med den danska för att "minska det obehag som resenärerna i Öresund råkar ut för".

Planer på att slopa kontrollerna, som införts efter femtio år av passfrihet, finns ändå inte. Tvärtom. Riksdagens justitieutskott har arbetat fram en ändring av lagen som gör att det inte längre krävs en karenstid på två veckor efter att kontrollerna varit i kraft i ett halvår.

Från början såg det ut att bli paus i dem under två juliveckor. Enligt Aftonbladet hade Migrationsverket redan förberett sig på en rusch med tiotusentals asylsökande under den perioden.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning