Asylsökande öppnade kafé i Berghäll

De skulle egentligen bara hålla öppet på restaurangdagen. Men så fick Yasmin Abud möjligheten att hyra Made in Kallios lokal för två veckor. Nu serverar Café Damascus syrisk mat i två veckor.

Syrisk mat är inget vanligt inslag i gatubilden i Helsingfors, åtminstone inte ännu. Men Helsingforsarna har hittat till det lilla popup-kaféet Café Damascus på Vasagatan i Berghäll, som öppnade den 1 april. Stället marknadsför sig främst via en Facebook-sida och redan vid 15-tiden i söndags var företagaren Yasmin Abud tvungen att meddela att matserveringen upphör för dagen, råvarorna var slut.

Den här tisdagen är det lite lugnare, det blir kö bara när ett större lunchsällskap ska beställa. Vinbladsrullader med ris och grönsaker är ett av de populära lunchalternativen.

Tiina Niemi och Raija Kemppainen har valt lunchstället av nyfikenhet, de vill pröva på det syriska köket.

– Det här är verkligen jättegott. Jag har inte tidigare ätit syrisk mat, åtminstone inte äkta sådan. Det här överträffar mina förväntningar, säger Niemi.

Café Damascus drivs av tre asylsökande från Syrien, förutom Yasmin Abud är de hennes bror Wisam Abud och deras kompis Hanan Snih. De kom alla tre tillsammans till Finland i oktober i fjol och hoppas nu på att få uppehållstillstånd.

– Jag gillar Finland och vill stanna här. Vi valde att komma till Finland, det är ett fint land, säger Yasmin Abud.

Hittills har de gått tre månadslånga kurser i finska och kan grunderna i språket.

– Jag förstår finska ganska bra, men det är svårt att prata. Speciellt grammatiken är svår, säger Abud som förutom modersmålet arabiska också pratar engelska och spanska.

Nu vill de etablera sig i samhället och har öppnat kaféet, som får verka i två veckor i Made in Kallios lokaler på Vasagatan 14 innan det ska renoveras.

Sallader och soppor

Den här dagen har de fått förstärkning i kaféet av en landsman, Feda Abouhamra. Han har bott här i fem år och studerar på vuxengymnasiet. Han har tillrett två typiska syriska maträtter, kubba och burak, grönsaker med köttfyllning och triangelformade brödbitar.

– Kubba är gjort av bulgur med kött och lök medan burak innehåller ost, säger Abouhamra på flytande finska.

Förutom vinbladsdolmar serverar syrierna sallader, soppor, tilltugg och bakverk.

– Vi använder mycket grönsaker. Alla rätter som vi serverar är vegetariska, för här finns inget ordentligt tillredningskök. Men kött är en viktig del av det syriska köket, förklarar Yasmin Abud.

Listan på olika kaffesorter är lång, där finns allt från traditionellt finskt kaffe till starkt arabiskt kaffe, serverat i orientaliska koppar med guldkant. Annars är kaféet i sig inte speciellt exotiskt, några kulturkrockar är inte att vänta. Men en liten detalj skiljer sig från finländska lunchserveringar – de vegetariska rätterna äts med sked och gaffel.

– Visst använder vi kniv då det behövs, då det är kött på fatet, säger Yasmin Abud.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03