Asylsökande ger inte upp trots snö och kyla

HOPPAS PÅ SIPILÄ. Sadiq Bahrooz är en av demonstranterna på Järnvägstorget som väntar på ett svar från regeringen. Bild: Sonja Hellman

Det är elfte dagen av de asylsökandes demonstration i Helsingfors för en humanare asylpolitik. Politiker och tjänstemän har besökt lägret och lyssnat och talat men inte statsminister Juha Sipilä. Det är honom man väntar på.

Det snöar och är ruggigt och kallt. Snön som faller förvandlas till vatten på marken. Kring tältet på Järnvägstorget står ett femtiotal asylsökande från Afghanistan och Irak. Många ser frusna ut. Bland dem finns personer som fått avslag några gånger på ansökan om asyl och en del väntar på ett nytt beslut. Gemensamt för dem alla är att de väntar på ett svar som de vill att statsminister Juha Sipilä ska ge.

– Vi har en lista på frågor som vi vill ställa till statsministern. Vi hoppas han säger bra saker och ger sitt stöd för flyktingar. Då kan vi packa ihop och gå härifrån. Allt beror på vad han svarar, säger Sadiq Bahrooz från Afghanistan. Bahrooz hör till dem som har fått avslag på asylansökan och väntar på nytt besked.

En av frågorna demonstranterna vill få ett svar på är varför Finland skickar hem folk till krig och förstörelse och anser att det är tryggt. Ännu har inte Finlands regering eller migrationsmyndigheten gett dem någon förklaring.

– Vi vill inte fara tillbaka till länder där det är krig. Om det vore tryggt hemma skulle ju inte flyktingar ge sig av. Vi har flytt på grund av problem. Alla flyktingar har gått igenom en tuff tid och det var inte möjligt att fortsätta leva därhemma. Det är orsaken till varför vi kommer hit och ansöker om asyl, säger Bahrooz.

Han berättar att demonstranterna arbetar i skift. Man sover egentligen inte här utan kommer på morgonen eller till kvällen för att hålla vakt om natten. Själv kom han i dag på morgonen. Han kollar läget och ser som han behövs och om det kommer någon politiker.

Polisen lovade stöd

I dag på måndagen har lägret haft besök av en polischef från Helsingfors.

– Han kom och frågade om hur vi klarar oss. Han sa att de tar hand om oss. Polisen uppför sig väldigt bra mot oss, vi litar på dem. Alla är fria att demonstrera i Finland. Ni har frihet, konstaterar Bahrooz. Han är också glad för att så många har varit vänliga och visat sitt stöd. Snälla människor kommer med mat och dryck eller för att ge kramar.

– Vi tycker om finländare för de är mycket vänliga mot oss. De ger sitt stöd, genom ord eller på andra sätt. Ingen har varit här för att störa, säger Bahrooz.

Han tycker att det är ok om folk vill hjälpa. Då det regnar hämtar de regnrockar eller varma kläder. Demonstranterna får också hjälp från olika organisationer.

– Vi bryr oss inte om snö eller regn. Vi står starka och har energi för vårt projekt.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning