Asylsökande försökte ta sitt liv på Järnvägstorget

Med glåporden haglande över sig försökte den unga afghanen, som fått avslag på sin asylansökan, hänga sig på Järnvägstorget. Allt medan mobben "hejade" på honom.

Den makabra händelsen utspelades i värsta rusningstid på onsdagskvällen invid de asylsökandes protestläger mittemot Ateneum. Nu riskerar spänningen eskalera inför en utlovad våldsam invandrarfientlig demonstration på lördag.

Självmordsförsöket utlöste också en lavin av rasistiska kommentarer på olika diskussionsforum på internet. Tiotals personer, som uppträder under eget namn och med bild på Facebook, beklagar att mannen misslyckades och erbjuder sig att hjälpa honom att fullborda gärningen. Flera tidningar som skrev om saken, bland dem tidskriften Image, tog bort sina kommentarfunktioner för att slippa hatretoriken på sina egna sidor.

Enligt landsmannen, Ghulan Hazrut, var hans kamrat desperat efter att ha fått slutgiltigt avslag på sin asylansökan.

– Han grät och var förvirrad. Han hade inga pengar och ingenstans att ta vägen. Han sade rent ut att det är bättre att dö än att tvingas åka tillbaka hem igen, säger Ghulan, som bott på samma flyktingförläggning i Esbo.

Den utvisade mannen har befunnit sig i Finland sedan i oktober 2015. Han har ingen familj med sig.

Efter självmordsförsöket fördes han till sjukhus, men skrevs ut redan under natten.

– Han har gått under jorden och bor nu hos en vän, säger Ghulan.

Båda är övertygade om att han kommer att försöka ta sitt liv på nytt.

"Utrensning" på lördag?

I den andra ändan av torget har Suomi ensin (ungefär: Finland först) haft sitt motdemonstrationsläger lika länge som flyktingarna, sedan den 10 februari. Så här långvariga protester har varit väldigt sällsynta i vårt land. Bägge parter har anmält om sina demonstrationer och har laglig rätt att hålla till på torget.

– Han försökte ingalunda hänga sig på riktigt. Det syns tydligt på filmen som en av aktivisterna tog, säger Marco de Wit, rörelsens talesman.

Marcos far kommer från Nederländerna, men det gör honom inte vänligt stämd mot invandrare.

– Vi är inte nazister, försäkrar de Wits kamrat som är iklädd bastanta marschkängor.

Till lördag har tillsvidare odefinierade högerextremister utlovat en våldsam demonstration kallad "Utrensning". I de sociala medierna florerar rykten om att nynazister och andra högerextremister, även från Estland och Polen, är på väg till Helsingfors för att ta lagen i egna händer och tömma protestlägret med våld. Bland annat ska det ordnas med en sopcontainer som de asylsökandes tält och andra tillhörigheter ska kastas i, såvida inte myndigheterna tömt lägret senast under fredagen.

Uppropen på Facebook är såpass virriga att man på polisen ännu inte vet med säkerhet vilka det är som står bakom. Men polisen lovar, antagligen vis av dödsfallet vid en liknande demonstration i höstas, ha tillräckliga styrkor på plats.

– Vi har ingenting med den där vansinniga demonstrationen att göra, försäkrar Marco.

– De som ordnar den har låtit förstå att vi är med, men det stämmer inte. Vi är laglydiga nationalister. Vi skulle aldrig gå med i något som ingen tar ansvar för och där man uppmanar till våld. De som står bakom uppfattar väl oss som några veklingar, menar Marco medan två fyllon förser sig av kaffe och kex som Suomi ensin tillhandahåller i sitt lilla kaffestånd.

Under intervjun står Marco omgiven av ett brokigt sällskap av vilka en uppenbarligen videofilmar vårt samtal.

Slåss inte – sjunger

På andra sidan torget huttrar Noor och Ghulan iklädda granngula västar, som indikerar att de ansvarar för ordningen i lägret. De är också beredda på att det kan bli våldsamheter på lördagen.

– Vi kan minsann slåss, men det gör vi inte. Vi har inte kommit hit för att slåss, vi har flytt terrorn och söker nu bara en fristad och uppmanar regeringen att sluta med deporteringarna.

– Vi kommer att ignorera nationalisternas demonstration totalt och inte låta oss provoceras. I stället ska vi ha artister och sångare som uppträder på torget, lovar Noor.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03