Asylsökande försökt begå 70 självmord

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Fem asylsökande tog livet av sig under fjolåret medger Migri, som tidigare har gett ut betydligt lägre siffror. Föreningen för Mental Hälsa hävdar att asylsökande dött i självmordsförsök också i år.

Yle redogjorde på tisdagen för de färskaste siffrorna. Saken fick ny aktualitet förra veckan när en avvisad flykting försökte hänga sig på Järnvägstorget i Helsingfors. Några av de flyktingar som håller till på protestlägret på torget lyckades förhindra självmordet.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet på de sociala medierna på grund av mobben som dels hejade på självmordsaspiranten under själva försöket, dels hånade honom efteråt på de sociala medierna.

Enligt Yles uppgifter har de flesta självmordsförsöken bland flyktingarna gjorts sedan i fjol på hösten när avvisningarna började dugga tätare.

Enligt Migris hälsovårdsteam har flyktingscentralerna rapporterat om ett sextiotal försök i fjol och ett tiotal i år. Orsaken till att Migri i offentligheten har uppgett alldeles för blygsamma siffror förklaras med att det brustit i informationsgången inom verket.

Föreningen för Mental Hälsa i Finland säger sig vara av uppfattningen att det skett självmord på flyktingscentralerna under de allra senaste veckorna.

Förra veckan rapporterades om hur vårdpersonalen måste vänta i över tjugo minuter på polisassistens innan den kunde gå in och ta hand om en självmordsaspirant som skurit upp handlederna på flyktingförläggningen i Evitskog. Ambulansen hade kommit snabbt till platsen, men fick order om att för sin egen säkerhet invänta polispatrullens ankomst.

Ambulanspersonalen vägrade kliva in och förbinda flyktingen trots att personalen på förläggningen upprepade gånger bad dem om det. Mannens liv kunde räddas tack vare att personalen på förläggningen hade utbildats i första hjälpen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03