Asylsökande förser Finland med falafel

Jobb och språk. Fehed Al-Badri, Dargam Al-Janabi och Azooz Al-Badri jobbar deltid med att tillverka falafel. För tillfället är efterfrågan på dessa allergivänliga vegetariska produkter större än utbudet. Bild: Jussi Vierimaa

Tre asylsökande i Åbo har med hjälp av andelslaget Kehräs projekt både fått jobb och en möjlighet att lära sig finska. De tillverkar falafel som bland annat säljs via Reko-ringar.

Finländarna har fått upp ögonen, eller snarare kanske munnen, för falafel – små, köttbullsliknande veganbullar som traditionellt tillverkas av kikärter eller bondbönor, men går också att framställa av inhemska ärter. Receptet härstammar från Mellanöstern och har landat i Finland med immigranter och asylsökande.

När asylsökande i Åbo rullar ihop en sats falafel och säljer på popup-kaféer tar de alltid slut i förtid och responsen är översvallande – kunderna säger att om all vegetarisk mat vore lika god skulle de inte äta annat.

– Initiativet kommer från de asylsökande själva. De har utvecklat produkten och sköter om allt som har med tillverkningen att göra, säger Lotta Laaksonen, de asylsökandes hjälpreda i alla ärenden där det behövs körkort eller kunskaper i finska.

Hon är också projektansvarig för projektet Världens bästa falafel som har som målsättning att sysselsätta asylsökande inom ett område som de redan behärskar, nämligen att tillverka falafel. Bakom projektet står det ekologiska andelslaget Kehrä och Aputehdas, som är en grupp frivilliga som hjälper asylsökande. Projektet, som startade i höstas, är i full gång och de tre irakierna Fehed Al-Badri, Dargam Al-Janabi och Azooz Al-Badri jobbar deltid med att blanda, rulla och steka falafel.

– De kan jobba bara deltid, eftersom vi verkar i en lånad lokal här i Åbo och har inte tillgång till den hela dagen. Därför är vår främsta målsättning just nu att hitta större och mera ändamålsenliga utrymmen att verka i, säger Laaksonen.

Falafelfabrik

Via Mesenaatti har projektet sökt gräsrotsfinansieringen och Laaksonen hoppas också att andelslaget, som fungerar som arbetsgivare och sköter betalningen av räkningar och löner, får hyra ett tidigare bageri för falafelfabriken.

– Vi kan inte tillgodose den efterfrågan som finns på falafel. Därför kan vi inte heller marknadsföra världens godaste falafel innan vi får riktiga produktionsutrymmen. Därefter kan vi vända oss till matbutiker och satsa på att få falafel till försäljning i hela landet, säger Laaksonen.

För tillfället säljs projektets falafel via ekobutiker och Reko-ringar i Åbotrakten, men under våren planerar man in två turnéer längs sydkusten, men mellanlandningar i bland annat Helsingfors och Borgå, för att de privatpersoner som redan förhandsbeställt falafel ska få sina leveranser.

– Vi har inte samlat pengar på hög, utan sålt falafelpaket i förväg för att kunna betala hyra och skaffa de maskiner som behövs i en storskalig produktion.

Kan inte språket

De tre irakiska männen som nu tillreder falafel kom till Finland i början av hösten 2015, men de har fortfarande inte fått svar på sina asylansökningar. Därför har de inte heller fått börja på någon kurs i finska. Nu lär de sig språket vid sidan av arbetet.

– Målsättningen är att skapa arbete för asylsökande som inte kan finska. Just nu jobbar tre personer deltid, men vi strävar efter att sysselsätta tio personer i maj 2017, säger Lotta Laaksonen.

Falafel är vegetariska bullar som tillverkas av kikärter, bonbönor eller ärter. De är glutenfria, äggfria, mjölkfria och passar veganer.

Asylsökande i Åbo har startat ett projekt tillsammans med lokala aktörer där de tillverkar falafel som säljs via ekoaffärer och Reko-ringar.

Via Facebook-sidan Falafel-kiertue 2017 kan man se när och på vilka orter utanför Åbo det finns falafel till försäljning.

Projektet samlar in gräsrotsfinansiering via Mesenaatti på mesenaatti.me/falafelit.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning