"Asylbesluten visar att verkligheten är mer absurd än en teaterföreställning"

Regnet som oupphörligt vräkte ned under onsdagskvällen passade stämningen när skådespelare läste upp negativa asylbeslut på Järnvägstorget i centrala Helsingfors.

En man som sökt asyl i Finland är rädd för att förlora sin hand om han återvänder till Irak. Orsaken? En tatuering. Redan en gång har milisen bränt bort en tatuering, och nu har han tagit en ny i Finland. Det är en av historierna vi får höra i samband med en uppläsning av negativa asylbeslut.

Skådespelare tog ställning mot Finlands strama flyktingpolitik mitt emot konstmuseet Ateneum. Bild: Sofia Holmlund

Så här kan ett annat negativt beslut låta:

– Migrationsverket godkänner som faktum att din kusin och dina två morbröder har dödats i Mosul och att ni har flytt år 2011 därifrån när Mosul attackerades av IS ... Det sades till dig då att vart du än åker, kommer man att få fast dig.

På plats fanns bland annat skådespelarna Pelle Heikkilä, Matti Raita, Kris Gummerus men också regissören och författaren Ritva Siikala. I åhörarskaran fanns de många asylsökande som nu för tredje veckan i rad demonstrerar mot Finlands strama flyktingpolitik.

Närmare trettio teatrar har gått samman för att läsa upp asylbesluten på olika platser i Finland. Matilda von Weissenberg, till vardags administrativ ledare på Teater Viirus, är en av initiativtagarna till uppläsningarna. De hänger ihop med projektet We see you Migri.

– Besluten illustrerar att verkligheten är mer absurd än någon teaterföreställning kan vara. Man måste se människan, man måste fria snarare än fälla, det vill säga, då det finns möjlighet att hjälpa, borde vi göra det, och inte tvärtom, säger hon.

En av demonstranterna på plats är Girah Susan Yousif, sunnimuslim från Irak. Både hon och maken har fått ett negativt asylbeslut.

– Livet var farligt i Irak, säger hon om beslutet att fly.

Regissören Ritva Siikala läste upp asylbeslut under regnskyddet på Järnvägstorget. Bild: Sofia Holmlund

Trots att det ser mörkt ut efter avslaget har hon inte förlorat hoppet. Hon tänker stanna kvar i Helsingfors.

Bland de andra deltagarna som läste upp asylbeslut i Helsingfors fanns också Klockriketeatern, Svensk Teatern och Ryhmäteatteri. von Weissenberg skickade ut ett mejl till alla teatrar och fria grupper i hela landet med information om initiativet.

– Det är så fint, för det kommer hela tiden fler som vill läsa besluten. Det är samma texter men spelar inte någon roll. Texterna måste komma ut så att folk förstår vad det är för beslut som vi fattar i dag. Vi kan inte stå tysta, titta på från sidan, då har vi lika mycket blod på våra händer som dessa tjänstemän och politiker som fört igenom den väldigt stränga asylpolitiken.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03