Astra Zenecas coronavaccin visar 70 procents effektivitet i snitt – kan förvaras i vanliga kylskåp

Kliniska studier har visat 70-procentig effektivitet för Astra Zenecias vaccinkandidat mot covid-19, AZD1222. Bild: Claudio Bresciani/TT

Astra Zenecas och University of Oxfords vaccinkandidat AZD1222 når vid en doseringsmetod en 90-procentig effektivitet mot covid-19. Med en annan dos är siffran 62 procent.

Vaccinkandidaten AZD1222 har nått upp till de primära slutmålen när det gäller att motverka covid-19 i kliniska studier, skriver läkemedelsbolaget i ett pressmeddelande.

Enligt Astra Zeneca har inga patienter som i studien har behandlats med AZD1222 behövt sjukhusvård eller fått en svår covid-19-infektion.

Tänker du låta vaccinera dig?

Laddar ... Laddar ...

90-procentig effektivitet

– Det här visar att vi har ett effektivt vaccin som kommer att rädda många liv, säger Christina Malmberg Hägerstrand, presstalesperson på Astra Zeneca.

I studien har två olika doseringar testats, där en visade en 90-procentig effekt och en annan en 62-procentig effekt. Kombinerat har läkemedlet därmed en genomsnittlig effekt på 70 procent i studien.

– Det är inte ovanligt att man testar två olika doseringar och i det här fallet visade den ena en effektivitet på 90 procent, säger Christina Malmberg Hägerstrand.

Denna dosering bestod av att försökspersonerna först fick en halv dos följt av en hel dos åtminstone en månad senare.

I ett pressmeddelande kallar Astra Zenecas vd Pascal Soriot studien som nu presenterats för en viktig milstolpe i kampen mot pandemin.

Astra Zeneca kommer omgående att rapportera sina resultat till myndigheter runt om i världen som har ramverk på plats för villkorad eller tidig tillståndsgivning, enligt bolaget.

Fördelen med Astra Zenecas vaccinkandidat är att det kan förvaras i normal kylskåpstemperatur, vilket gör vaccinet enklare att förvara.

De tidigare längst hunna vaccinen från Pfizer/Biontech och Moderna kräver förvaring i mycket låga temperaturer, kring minus 70 grader.

Ansökan hos WHO

Bolaget avser även att ansöka hos Världshälsoorganisationen WHO om att AZD1222 ska snabbehandlas så att det så snabbt som möjligt görs tillgängligt i låginkomstländer.

Parallellt med detta planerar Astra Zeneca att göra en heltäckande analys av de preliminära resultaten för publicering som en vetenskapligt granskad artikel i en tidskrift.

Läs mer om de olika vaccinen:

Ett vaccin som utvecklas gemensamt av Pfizer och Biontech visar på en 90-procentig effektivitet

Amerikanska läkemedelsjätten Moderna meddelar att bolagets vaccinkandidat är 94,5 procent effektivt

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning