Astra Zeneca utlovar mer vaccinanalys för amerikanerna

Föråldrade data i Astra-studie? Arkivbild. Bild: Frank Augstein/AP PHoto

Svensk-brittiska Astra Zeneca utlovar kompletterande underlag och analys av effekterna av bolagets covid-19-vaccin till amerikanska myndigheter. Siktet är inställt på att presentera en uppdatering inom 48 timmar, enligt Astra Zeneca.

Beskedet kommer sedan Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar (Niaid) i USA reagerat kritiskt på måndagens pressmeddelande från Astra Zeneca, där de presenterar preliminära resultat från en så kallad fas 3-studie av vaccinet.

Enligt Niaid ska underlaget i den studie Astra Zeneca presenterat hittills vara delvis föråldrat, med risk för att vara vilseledande.

– Men detta är troligen ett väldigt bra vaccin, tillägger chefen för Niaid, Dr Anthony Fauci, i en intervju med tv-kanalen ABC News.

Covid-19-vaccinet från Astra Zeneca och Oxford University som redovisats i USA har visat ett 79-procentigt skydd. Enligt testerna ger vaccinet samtidigt ett 100-procentigt skydd mot ett allvarligt och kritiskt sjukdomsförlopp och behov av sjukhusvård.

Astra Zenecas vaccin mot covid-19, som sedan en tid används i bland annat EU och Storbritannien, är ännu inte godkänt för användning i USA.

Vaccinet har omgärdats av stora problem att få upp produktionen till utlovade leveransvolymer och är i flera europeiska länder stoppat för att utreda vaccinets koppling till förekomsten av en sällsynt typ av blodpropp hos personer som fått vaccinet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning