Astra Zeneca avbryter vaccintest sedan försöksperson insjuknat

Astra Zeneca har pausat sina tester av ett vaccin mot covid-19. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Astra Zeneca avbryter tills vidare testerna för den tredje fasen av kliniska studier av sitt covid-19-vaccin. Anledningen är att en försöksperson i Storbritannien har drabbats av en potentiellt oförklarlig sjukdom."En rutinmässig utvärdering utlöste ett stopp för vaccintesterna för att se över säkerheten", uppger en talesperson för företaget.

En försöksperson i Storbritannien som deltar i Astra Zenecas tredje och avslutande fas av kliniska studier av sitt covidvaccin har drabbats av en sjukdom, som eventuellt kan ha samband med försöken.

Som en säkerhetsåtgärd stoppas därmed fas tre-testerna tills vidare.

"En rutinåtgärd som sker när det finns en potentiellt oförklarlig sjukdom under ett test, som kommer att vara under den tid den (sjukdomen) undersöks för att säkerställa att vi upprätthåller försökens integritet", säger företagets talesperson till statnews.com.

Skyndar på utvärderingen

Uppehåll i kliniska tester är inte ovanliga och företaget understryker att sjukdomsfallet inte nödvändigtvis har med vaccintesterna att göra. "I stora tester kommer oundvikligen sjukdomar att inträffa, men de måste noggrant utvärderas var för sig" för att utesluta alla möjliga orsaker.

Det är inte klart när testerna återupptas. Företaget uppger att man "arbetar för att påskynda utvärderingen av den enskilda händelsen för att minimera alla potentiella påverkningar på testperioden".

Den person som insjuknat ingick i studierna för det vaccin som Astra Zeneca utvecklar tillsammans med forskare vid Oxford University. EU-kommissionen har avtalat med läkemedelsbolaget om ett vaccinköp på åtminstone 300 miljoner vaccindoser, som också Finland skulle få en andel av.

50 000 ska testa

Företaget gick i slutet av augusti in i den tredje fasen i USA. Uppemot 30 000 vuxna från olika etniska grupper, med spridning i ålder och geografi, skulle då börja testas. Alla dessa har ännu inte inlett sina tester.

Sedan tidigare pågår kliniska studier på vaccinet i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika, och sådana förväntas inledas även i Japan och Ryssland. Totalt kommer omkring 50 000 personer att testa den nya vaccinkandidaten.

Astra Zenecas förhoppning var att resultaten från fas 3-studien ska vara färdiga senare i år.

Den drabbade försökspersonen väntas återhämta sig.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning