Astman tog Ellas liv – mamman pekar ut Londons giftiga luft

Rosamund Kissi-Debrah förlorade sin dotter Ella i en astmaattack. Hon kämpar nu för att bevisa att föroreningarna i London bidrog till dotterns död. Bild: Åsa Westerlund

Luften i London är nästan lika förorenad som i Peking och New Delhi. Nu kämpar Rosamunda Kissi-Debrah för att bevisa att föroreningarna bidrog till hennes dotters död. Fallet kan få långtgående följder i den brittiska huvudstaden.

Astmaattackerna började då Ella Kissi-Debrah fyllt sju. De var allvarliga och Ella hamnade ofta på sjukhus.

– Som mamma försöker man göra allt för att skydda sitt barn, man blir desperat, men jag visste inte då vad som gjorde henne sjuk, berättar Rosamund Kissi-Debrah.

Hon försökte flytta värmesystem och bytte ut fönster. Vännerna gav välmenta råd om att hon borde utesluta mjölkprodukter. Men inget hjälpte. Attackerna fortsatte och var så allvarliga att Ella ofta förlorade medvetandet. När hon vaknade upp på sjukhusetbrukade hon fråga "hur kom jag hit".

Ella dog av astman år 2013. Hon var nio år gammal.

– Jag önskar att jag kunde ha gett henne svar, att jag kunde ha förklarat för henne varför hon blev sjuk.

Många föräldrar och deras barn tvingas korsa den trafikerade South Circular i södra London. Rutten var Ella Kissi-Debrahs skolväg. Bild: Åsa Westerlund

Orden strömmar ur Rosamund Kissi-Debrah. Vi sitter i hennes kontor i stadsdelen Catford i södra London. Härifrån driver Kissi-Debrah kampen för att bevisa att Londons förorenade luft bidrog till hennes dotters död.

Uppe på takterrassen pekar hon ut Ellas skolväg. För att komma till skolan var hon tvungen att korsa ringvägen South Circular, en av södra Londons mest trafikerade vägar. Bilarna, bussarna och lastbilarna rör sig långsamt framåt också i dag. De stannar ofta och går på tomgång.

Ellas skola ligger ett stenkast från vägen. Kissi-Debrahs yngre barn måste också korsa trafikleden varje morgon, men hon har sett till att de går i en skola som ligger längre bort från avgaserna.

Myndigheterna har redan utrett Ellas död en gång. Utredningen fastslog att dödsorsaken var en astmaattack som orsakats av "något i luften". Den förklaringen räcker inte anser Kissi-Debrah och hennes advokat, människorättskämpen Jocelyn Cockburn. De har skickat en förfrågan om en ny utredning till Storbritanniens riksåklagare. De hoppas att den ska slå fast att det var föroreningarna som bidrog till Ellas död.

Det som Kissi-Debrah mest hoppas på nu är samtalet om att hon ska få en ny utredning. Det är ett samtal som kan komma när som helst. Riksåklagaren har övervägt deras förfrågan i flera månader.

Får Kissi-Debrah en ny utredning kan Ella bli den första personen som bevisligen dött av den brittiska huvudstadens giftiga luft. Det kunde få långtgående följder i hela landet och bana vägen för rättsfall mot både lokalmyndigheten i Storlondon och mot statliga organ.

Som i Peking

London är nästan lika förorenad som Peking. År 2016 låg medelnivån av kvävedioxid på 44,6 mikrogram per kubikmeter i London. Motsvarande nivå i Peking var 50 mikrogram visar rapporter av Europeiska miljöbyrån och Air Quality Research som sammanställts av Financial Times. EU:s gräns för kvävedioxidutsläpp är 40 mikrogram per kubikmeter.

– Jag fick rådet att titta närmare på nivån av föroreningar i Catford under de dagar då Ella drabbades av attacker. Dagen före hon dog var en av de värsta det året, säger Kissi-Debrah.

Hon får stöd av Stephen Holgate, professor i immunofarmakologi vid universitetet i Southampton. Hans utredning över Ellas fall har rapporterats i brittiska medier. Enligt den är det möjligt att Ella aldrig skulle ha dött om nivån av luftföroreningar i London inte var olagligt hög.

Det är inte första gången den brittiska huvudstaden drabbats av allvarliga föroreningar. Den tjocka, gula smogen hängde över London i flera århundraden. Myndigheterna valde att tackla problemet först efter den stora smogen i december 1952 då närmare 4 000 personer dog av föroreningarna. Då infördes the Clean Air Act som gjorde att britterna tvingades byta ut sina kolbrasor mot el- eller gasuppvärmning. Dagens föroreningar är en lika stor utmaning.

Föräldrar kämpar

Många föräldrar i London har fått nog och börjat kämpa mot föroreningarna. Celeste Hicks hör till organisationen Mums for Lungs som lobbar för renare luft och driver en kampanj för bilfria zoner kring skolor i södra London.

– På femtiotalet blev de av med smogen genom att förbjuda folk att ha öppna brasor i sina hem. Nu är vårt samhälle uppbyggt på ett sådant sätt att vi behöver bilar och det här är en stad med sju miljoner invånare. Hur börjar man ens tackla ett sådant problem?

Celeste Hicks anser att det enda sättet att komma åt föroreningarna är att ändra på hur vi lever. Men den förändringen, och eventuella förbud, måste komma från politikerna.

Celeste Hicks kämpar för renare luft i London. Hon bodde länge i närheten av Brixton Road, en av stadens mest förorenade gator. Bild: Åsa Westerlund

– Föroreningarna är osynliga och därför förstår inte alla hur farliga det är. Vi kan inte ens känna lukten av dem. Men de är ett problem som drabbar alla i staden.

Londons borgmästare Sadiq Khan lider själv av astma. I fjol lanserade han en ny renluftszon som tas i bruk i april nästa år. Äldre fordon måste då betala en högre avgift för att köra i centrala London. Khan har också lovat spendera närmare en miljard euro på att förbättra luftkvaliteten i staden under sina fem år som borgmästare.

Åtgärderna är ett steg i rätt riktning anser både Kissi-Debrah och Celeste Hicks. Men mer måste göras för att hjälpa de barn som lider av föroreningarna. Rosamund Kissi-Debrahs hoppas att Ellas livsöde kan bidra till att förbättra livskvaliteten för de hundratusentals barn som lider av astma i London.

– Det är barn från Londons fattigare områden som drabbas hårdare än alla andra. De bor närmare stora trafikleder, i hus som är fuktiga. De har ofta inte möjlighet att flytta.

"Vi kan aldrig vinna"

Kissi-Debrah jobbade tidigare som lärare, hon har nu gett upp sitt jobb och sin karriär för att kämpa mot föroreningarna och hitta ett svar på varför hennes dotter dog. Men även om hon får en ny utredning och den visar att det var föroreningarna som orsakade Ellas död går det aldrig att vrida tillbaka klockan.

– Vi kommer aldrig att vinna, vi kommer inte att få ett lyckligt slut eftersom inget ger oss Ella tillbaka. Hon ville bli pilot och luften betydde frihet för henne. Jag undrar vad hon skulle säga om hon satt här i dag och fick höra att det var luften som tog hennes liv.

Fakta

Olagliga nivåer

London har haft olagligt höga nivåer av luftföroreningar sedan 2010. År 2016 låg medelnivån av kvävedioxid på 44,6 mikrogram per kubikmeter i London. Motsvarande nivå i Peking var 50 mikrogram och 49,8 mikrogram i New Delhi. I New York låg medelnivån på 17,6 mikrogram, visar rapporter gjorda av Europeiska miljöbyrån och Air Quality Research som sammanställts av Financial Times. EU:s gräns är 40 mikrogram per kubikmeter per år.

Över 200 000 barn lider av astma i London, det är 10 procent av alla barn under 18.

Föroreningarna bidrar till närmare 40 000 förtida dödsfall i Storbritannien per år, visar en rapport av the Royal College of Physicians.

Kvävedioxidföroreningarna, som kommer från dieselfordon, har kopplats ihop med bland annat kortare livslängd och demens.

Londons medeltida gator och trafikstockningar får skulden för problemen.

Aktivistgruppen ClientEarth har stämt den brittiska regeringen tre gånger för landet misslyckande att tackla kvävedioxodutsläppen. Regeringen har förlorat varje gång.

Unicef har gett Storbritannien hård kritik för föroreningarna. Enligt organisationen går barn i Storbritannien miste om den mänskliga rättigheten att andas ren luft.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning