Asterix-skaparen Uderzo är död

Franske tecknaren Albert Uderzo tillsammans med sin skapelse Asterix. Arkivfoto. Bild: JOERG SARBACH

Asterix och hans tappra galler har förlorat sin pappa. Franske tecknarveteranen Albert Uderzo har avlidit, 92 år gammal.

Mannen som själv alltid gillade Obelix bättre än Asterix dog i sitt hem utanför Paris på tisdagen.

Albert Uderzo dog i sömnen hemma i Neuilly, efter en hjärtattack utan koppling till coronaviruset. Han hade varit extremt trött de senaste veckorna, berättar svärsonen Bernard de Choisy för nyhetsbyrån AFP.

Uderzo föddes 1927 i en liten by i Marne, öster om Paris och gjorde sig ett namn som tecknare i början av 1950-talet, framför allt efter att ha börjat samarbeta med den jämnårige manusförfattaren René Goscinny 1951.

– Det var som en sorts kärlek vid första ögonkastet. Vi talade i timmar och beslutade att börja jobba tillsammans, berättade Uderzo för tidningen Le Monde 2003.

Åtta år senare föddes seriehjälten Asterix – en tapper gallisk motståndsman i en liten by under den romerska ockupationen. Tillsammans hann Uderzo och Goscinny göra 24 seriealbum om gallerna innan Goscinny avled bara 51 år gammal 1977.

Uderzo fortsatte på egen hand med ytterligare tio album fram till 2009, varav två med postuma texter från Goscinny. Han lämnade sedan över Asterix till tecknaren Didier Conrad och författaren Jean-Yves Ferri som gjort ytterligare fyra album.

Totalt har albumen sålts i nästan 400 miljoner exemplar. Uderzo efterlämnar hustrun Ada och dottern Sylvie.

Seriehjälten Asterix föddes i den franska serietidningen Pilote i oktober 1959. Det första albumet, Asterix och hans tappra galler, kom ut i Frankrike två år senare, men i Sverige först 1970.

Huvudpersonerna bor i en liten gallisk by i nuvarande Bretagne som ännu inte ockuperats av romarna. Hjälten Asterix och de andra får enorma krafter av en trolldryck som tillverkas av byns druid, Miraculix. Den ende som inte behöver drycken är Asterix ständige följeslagare Obelix, som är ständigt stark efter att ha fallit ner i trolldrycksgrytan som liten.

Bland de ständigt förekommande personerna finns bland andra hövdingen Majestix, hunden Idefix, den allt annat än framgångsrike trubaduren Troubadix och inte minst Asterix evige huvudmotståndare Julius Caesar.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning