"Assange för sjuk för förhandling"

Julian Assange i samband med ett tidigare framträdande i brittisk domstol. I dag hörs han igen. Bild: Matt Dunham/TT-AP

Wikileaksgrundaren Julian Assange är för sjuk för att delta via videolänk i dagens planerade framträdande i brittisk domstol, enligt hans advokat. Det är oklart om det innebär att förhandlingen skjuts upp.

För andra gången väntades den fängslade Wikileaksgrundaren Julian Assange framträda i brittisk domstol i dag.

– Han mår faktiskt långt ifrån bra, säger en av hans advokater, Gareth Peirce, enligt Reuters.

Assange hotas av utlämning till både USA och Sverige och vem britterna till slut ska gå till mötes väntas bli ett huvudbry för landets inrikesminister.

Läs också: Assange inlagd på sjukhus – vill skjuta upp förhandlingar

Det är begäran från USA om att få Assange utlämnad som nu åter skulle prövas. Där har han åtalats för att ha hackat sig in i försvarshögkvarteret Pentagons datasystem. Åtalet utökades så sent som förra veckan till att även omfatta brott mot amerikanska spionlagar.

Våldtäktsmisstankar

Den svenska utlämningsbegäran är en konsekvens av den förundersökning om våldtäkt som svenska åklagare åter öppnat mot Assange. Han har sedan 2010 misstänkts för flera sexualbrott i Sverige. Den återupptagna förundersökningen gäller enbart våldtäkt, medan övriga brott har preskriberats.

Storbritannien måste nu alltså ta ställning till två utlämningsbegäranden. I brittiska medier tror flera bedömare att den svenska kommer att få förtur, något som också flera parlamentsledamöter har krävt.

I slutändan är det den brittiske inrikesministern Sajid Javid som avgör.

Sviktande hälsa

Assange skulle medverka via videolänk från fängelset Belmarsh där han avtjänar ett 50 veckor långt fängelsestraff för brott mot brittiska borgensregler. På grund av sviktande hälsa har han flyttats till fängelsets sjukvårdavdelning.

Hans svenska advokat Per E Samuelson har vittnat om Assanges dåliga skick, något som fick honom att kräva att den svenska häktningsförhandlingen nästa vecka borde skjutas upp. Begäran avslogs av Uppsala tingsrätt, där förhandlingen äger rum den 3 juni.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning