Asllani: "Otroligt fel och otroligt fegt"

Kosovare Asllani efter fotbollslandslagets träning på Friends arena, inför landskampen mot USA på lördag. Bild: Claudio Bresciani / TT

Real Madrid-målvakten "Misa" Rodríguez ville bara visa sin glädje för herrlagets framgångar.Men Twitter-statusen tvingades hon snart radera.Nu sluter fotbollsvärlden upp bakom henne.– Det är en kamp vi måste stå upp för varje gång, säger lagkamraten, svenska landslagsstjärnan Kosovare Asllani.

"Misma pasión" skrev María Isabel "Misa" Rodríguez i sitt inlägg på tisdagskvällen, efter att Real Madrids herrlag vunnit mot Liverpool i Champions League. Det betyder "samma passion" och under texten infogade hon två bilder: en på sig själv, en på herrspelaren Marco Asensio.

Båda bilderna föreställer en Real-spelare som skriker ut sin glädje. Problemet tycks, för en del, ha varit att den ena porträtterade en kvinna.

Spanska AS skriver att Rodríguez tog bort inlägget efter att ha mottagit många negativa kommentarer, både kränkande och sexistiska.

"Otroligt fegt"

Asllani är inte särskilt förvånad.

– Det är otroligt tråkigt, men det är tyvärr kommentarer som många damspelare får uppleva. Det är otroligt fel och otroligt fegt, så det är en kamp som vi måste ta varje dag, säger Kosovare Asllani.

– Det är ju näthat som hon har fått ta del av. Det är väldigt tråkigt och det ska inte existera. Det är väldigt fega människor som står bakom.

Eftersom inlägget nu är borttaget är det svårt att avgöra den exakta omfattningen på de negativa kommentarerna. Desto lättare då att mäta vilka positiva krafter som väckts till liv.

Först gick Reals herrspelare, med Marco Asensio i spetsen, ut och stöttade sin klubbkamrat genom att lägga ut motsvarande statusar på sina Twitterkonton, med bilder på sig själva bredvid en på Rodríguez.

Även andra idrotter

Flera klubbar, både spanska och utländska, har sedan stämt in i stödet med liknande inlägg, och det har även smittat av sig till andra idrotter. Basketstjärnan Pau Gasol är ett exempel på personer som anammat "Misma pasión", vilket på kort tid blivit ett slagord för kampen om allas lika rätt till fotboll liksom till idrott i stort.

– Det är otroligt viktigt, för det är något vi måste stå upp för varje gång det händer. Näthat ska inte få existera men folk tror att de kan bete sig hur de vill bara för att de är bakom en skärm. Det är otroligt viktigt att man står upp för varandra och att en hel fotbollsvärld ställer sig bakom det, säger Kosovare Asllani.

Huvudpersonen tackar också för stödet. På torsdagen twittrade hon på nytt ut en bild på sig själv i Real Madrid-tröjan.

"Tack från botten av mitt hjärta", skrev Rodríguez.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning