Den spanska spelarstrejken kan undvikas

Kosovare Asllani. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Hotet om en spansk fotbollsstrejk lever, men en lösning kan vara nära. För svenska landslagsmittfältaren Kosovare Asllani skulle en strejk innebära dubbla känslor.– Det är bra att man visar att man vill ha rättigheter, men som spelare vill man alltid spela matcher, säger CD Tacón-stjärnan.

Den gångna helgens ligaomgång i Spanien kan ha varit den sista på ett tag. Från och med nästa helg, 16–17 november, är en spelarstrejk utlyst, på grund av en konflikt mellan spelarfacket AFE och ACFF, som företräder de spanska damklubbarna.

Det innebär bland annat att landslagsspelarna Kosovare Asllani och Sofia Jakobbson, båda i CD Tacón, inte vet när de får spela ligafotboll igen. För strejken ser fortsatt ut att bli av.

– Det är den informationen som jag har nåtts av, och det är det som har förmedlats utåt, säger Kosovare Asllani.

Spelarlöner och policys

Den centrala delen i konflikten gäller spelarlöner. AFE vill ha en minimilön på mellan 16 000 och 20 000 euro per år, och att ligans spelare ska ses som heltidsproffs. Man vill också ha nya policyer kring graviditeter och skador samt införd semester, rapporterar brittiska SportsPro , som sysslar med ekonominyheter med inriktning på sport.

Spelarfacket har också krävt en minimilön på 12 000 euro, motsvarande 75 procent av en heltidslön, samtidigt som klubbarna som mest vill betala 8 000 euro, det vill säga 50 procent av lönen.

– De spanska spelarna har varit i den miljön under en längre tid, så de har alla grunderna och vet mer än vad jag kan uttala mig om. Men man visar att man vill ha rättigheter, så vi får se vad som händer. Men det är klart, som spelare vill man alltid spela matcher, säger Kosovare Asllani.

Möjlig lösning

Men en lösning kan vara på väg. På onsdagen meddelade spanska fotbollsförbundet (RFEF) att man skjuter till 1,15 miljoner euro till klubbarna för att hjälpa till att täcka spelarnas lönekrav. Men för att pengarna ska betalas ut måste klubbarna få slut på det dödläge som har gjort att matcherna inte har kunnat visas på nationell television under hösten.

"RFEF kommer att garantera en minimilön på 16 000 euro per år till 18 spelare i varje lag och sedan skriva ett nytt kontrakt, efter att det nuvarande avtalet om tv-rättigheter går ut, som möjliggör att den minimilönen höjs till 18 000 eller 20 000 euro", skriver RFEF.

Förbundet syftar på det treårsavtal som mediebolaget Mediapro tecknade i våras, då man i ett tv-avtal värt 3 miljoner kronor per säsong köpte rättigheterna till tolv av lagens matcher (Barcelona, Athetlic Bilbao, Sevilla och Tacón stod utanför avtalet).

"Vill bara spela fotboll"

Tidigare i veckan meddelade just Mediapro att man också var redo att bidra med pengar till ACFF, 1,5 miljoner euro, för att täcka spelarfackets krav. Bolaget skrev dessutom att man kan tänka sig släppa tv-avtalet och i stället låta samtliga klubbar i högstaligan sälja rättigheterna till RFEF. Som motkrav vill dock Mediapro fortsatt sända två matcher i veckan på sin kanal Gol, skriver sajten SportBusiness.

RFEF:s besked på onsdagen kan dock vara ett tecken på att förbundet vill lösa konflikten utan Mediapros hjälp.

Kosovare Asllani hoppas bara att konflikten löser sig snarast och vill helst inte ha någon strejk alls.

– Det är klart att man som spelare hoppas att man hittar en lösning så snabbt som möjligt. Vi vill bara spela fotboll. Men samtidigt tycker jag att man ska visa att man förtjänar rättigheter och att man vill ha en mer jämställd fotboll också i Spanien. Men vi är ganska nya i landet och i klubben, och vi vill bara spela fotboll, säger Kosovare Asllani.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning