Åskvädret i Europa påverkar inte Finlands flygtrafik

Åskvädret i Europa har inte orsakat några förseningar på Helsingfors-Vanda flygplats. Foto: Finavia Bild: Finavia / SPT

Ett åskväder orsakade förseningar i flygtrafiken mellan Sverige och några andra europeiska länder på tisdagen, men i Finland hade åskan ingen som helst inverkan på flygtrafiken.

En åskfront som drog över stora delar av Europa orsakade på tisdagen förseningar i flyg som trafikerade rutter mellan Sverige och till exempel Spanien, Frankrike, Tyskland och Portugal, rapporterade nyhetsbyrån TT på tisdagen. På flygtrafiken till och från Finland hade åskvädret däremot ingen inverkan, varken på tisdagen eller på onsdagen.

– Jag har talat med skiftesledaren på Helsingfors-Vanda flygplats och för flygtrafiken mellan Finland och Europa finns det inga restriktioner i tidtabellerna under dagen eller kvällen, säger Matts-Anders Nyberg, administrativ chef på det statsägda bolaget Air Navigation Services Finland som ansvarar för flygtrafiktjänstverksamheten i Finland, på onsdagen.

Nyberg påpekar att flygrutterna mellan Sverige och övriga Europa ofta finns längre västerut än rutterna mellan Finland och övriga Europa, vilket kan vara en orsak till att åskvädret störde Sveriges flygtrafik men inte Finlands.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning